Katutaide 2019

731
kettu

 

Katutaide goes AR!

Arabian katufestivaali nostaa päätään AR-taiteen (Augmented Reality = lisätty todellisuus) edelläkävijänä.
Viime vuonna AR-gallerialla lämmitellyt festivaali astuu nyt askeleen edemmäs ja tuo tänä vuonna lisätyn todellisuuden taiteen alueen katutaideteoksiin!

Festivaalipäivästä lähtien alueella voikin ihmetellä katutaiteeseen kekseliäästi nivoutuvaa ja sitä elävöittävää AR-taidetta neljässä eri kohteessa. Katseluun
tarvitaan vain älypuhelin ja Arilyn-sovellus. Helpompaa kuin heinänteko!

Lisätyn todellisuuden ympärillä on jo muutaman vuoden ajan ollut kasvavaa hypeä. Applen pääjohtaja
arvioi reilu vuosi sitten AR:n isommaksi asiaksi kuin mitä internet on ihmiskunnalle. Markkinointipuhetta taiei, lisätty todellisuus avaa myös julkisen taiteen kentälle valtavasti uutta potentiaalia. Siinä missä kanvaksena ovat aiemmin toimineet vain rajatut 2D-pinnat, on nyt periaatteessa mahdollista käyttää mitä
tahansa pintaa tuoden siihen animaatiota, videota, 3D-grafiikkaa, ääntä ja interaktiivisuutta. Potentiaali on lähes rajaton. AR-taide on myös festivaalin hengen mukaisesti ympäristöystävällistä.

Festarialueelta löytyvät AR-teokset ovat muraalibuumin Suomessa avanneessa Jukka Hakasen Arabia-
aiheisessa muraalissa (Intiankatu 1), Arabiakeskuksen ja Pop&Jazzin välisen seinän molemmissa päissä
(koski ja metsämaisema) ja Isolavan ja kirppiskadun välissä sijaitsevan sähkökaapin kettuaiheisessa
maalauksessa. Eikä hätää, jos et festaripäivänä ehdi kohteille, sillä teokset jäävät ainakin vuoden loppuun
asti alueen iloksi. Kokeile ja ylläty!

Jos virtuaalinen taide kiinnostaa enemmänkin, niin kannattaapa festaripäivänä pyörähtää myös XR-
galleriassa (eXtended Reality) entisissä M-kaupan tiloissa ja Arabiakeskuksen pihassa olevalla XR-centerin
pisteellä, joista löytyy sekä AR- että VR-elämyksiä.

PIKAOHJEET AR-TAITEESEEN:
1. Lataa sovelluskaupasta Arilyn-aplikaatio
2. Avaa sovellus ja katso puhelimen läpi AR-kohteeseen. Sovellus tunnistaa kohteen ja lataa taidesisällön.

https://arilyn.com/

 

”Katutaiteen osalta tämän vuoden festivaali painottuu AR-taiteeseen. AR tulee sanoista augmented reality, ja sillä tarkoitetaan lisättyä todellisuutta, eli todelliseen ympäristöön luodaan virtuaalisia elementtejä.

– Viime vuonna festivaalilla nähtiin AR-galleria, mutta tänä vuonna AR on siirtynyt alueen katutaiteeseen. Jo olemassa oleviin teoksiin on luotu lisätyn todellisuuden elementtejä, joita pääsee ihastelemaan älypuhelimeen ladattavan Arilyn-sovelluksen kautta, selostaa Christian Sannemann.

Hän on kaupunginosayhdistys Artovan aktiivi, joka on koordinoinut Arabian katufestivaalin katutaideprojekteja jo useana vuonna.”

Lue koko artikkeli täältä: 

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/770819-suomen-suurin-katutaidetapahtuma-helsingissa-lauantaina-tata-kaikkea-on-tarjolla?fbclid=IwAR26tiJn-VDdITMh6AFjWFFKHUpFS6Gtu-QCbI-ZJX24_8DM2qCQs6By2SU

 

 

 

 

Taiteilijaesittelyt:

 

Katutaide goes AR – Henrik Gullmets

Arabian katufestivaali laajentaa katutaiteen virtuaaliseen ulottuvuuteen ja julkaisee festareilla sarjan alueen katutaideteoksiin kytkeytyviä AR-elämyksiä! Viidentenä, viimeisenä, muttei lainkaan vähäisimpänä, esittelyssä on Henrik Gullmets.

Aalto yliopistossa työskentelevä Henrik mm. toteutti kotikaupungissaan Närpiössä v. 2018 tulevaisuusaiheisen AR-teoksen hyödyntäen kaupungista tekemäänsä 3D-mallia. Henrik kuvailee taidettaan näin:

“Mun taide on niin hyvää ettei se edes ole taidetta enää. Se on osaa yhteiskuntaa, se on agriculture. Olen mm. salakuljettanut mun oman taidelehmän valion tuotantoketjuun. Luulet että se on tavallinen maitopurkki joka ostat kaupasta mutta EIH!! Se onkin mun taide joka on kehittynyt taiteiden rajojen ulkopuolella, rikkonut taiteellisia rajoja niin julmasti että se ei ole taidetta enää: se on nyt maitopurkki. ja kun sä nyt juot mun taidetta niin se on sussa ja minun taide on nyt osa sinua. Whaat? pkhhfffkkkhhhhooohhh… (sound of your mind blowing)”

Henrik tuottaa katufestarien yhteydessä teokset Jukka Hakasen 2015 maalaamaan ja Suomessa muraalibuumin käynnistäneeseen 8 krs seinämuraaliin ja bonuksena kettuaiheiseen sähkökaappimaalaukseen.

Tutustu Henrikin taiteeseen lisää katsomalla esim. hänen Showreelinsä Youtubesta:

https://www.youtube.com/watch…

Ps. Teosten katsomiseen tarvitset ainoastaan älypuhelimen ja Arilyn-sovelluksen. Avaa sovellus ja osoita sillä kohti maalausta, niin teos ilmestyy näkyille.

Yhteistyössä: Arilyn ja Varma

gulmets

 

Katutaide goes AR – PASI RAUHALA

Arabian katufestivaali laajentaa katutaiteen virtuaaliseen ulottuvuuteen ja julkaisee festareilla sarjan alueen katutaideteoksiin kytkeytyviä AR-elämyksiä! Ensimmäisenä esittelyssä on Pasi Rauhala.

Pasi Rauhala on mediataiteilija, jonka teokset ovat usein tilallisia ja syntyvät vasta katsojan läsnäolosta erilaisin sensorein ja nykytekniikkaa hyödyntäen. Rauhala on valmistunut maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen osastolta 2009 ja Aalto Yliopistosta valokuvataiteen osastolta 2012.

Viime aikoina Rauhalan teosten materiaaleina ovat olleet mm. 3D, lisätty todellisuus, readymade esineet, video, valokuva, installaatio ja performanssi. Rauhalan taiteessaan käsittelemät teemat liittyvät usein arkeen, todellisuuteen ja siitä vieraantumiseen sekä tekoälyyn ja virtuaalimaailmoihin.

Pasi loihtii Jukka Hakasen v. 2018 maalaamaan muraaliin kaksi videotekstuurilla ja teokseen kytkeytyvällä äänimaisemalla höystettyä 3D-mallia.

Teosten äänisuunnittelu: Eino Rauhala

www.pasirauhala.fi

Ps. Teosten katsomiseen tarvitset ainoastaan älypuhelimen ja Arilyn-sovelluksen. Avaa sovellus ja osoita sillä kohti maalausta, niin teos ilmestyy näkyille.

Yhteistyössä: Arilyn ja Varma

 

pasirauhala

 

Katutaide goes AR – TATU HEINÄMÄKI

Arabian katufestivaali laajentaa katutaiteen virtuaaliseen ulottuvuuteen ja julkaisee festareilla sarjan alueen katutaideteoksiin kytkeytyviä AR-elämyksiä! Toiseksi on ilomme esitellä Tatu Heinämäki.

Tatu Heinämäki on peleistä ja narratiiveista kiinnostunut mediataiteilija, jonka teosten keskiössä ovat maisema ja ei-inhimilliset päähenkilöt.

Tatun opiskelee taidetta TAMK:ssa ja vaikuttaa mm. taiteilijavetoisessa tuotantoyhtiössä Kunstventuresissa. Nuoresta iästään huolimatta hänen töitään on ollut esillä mm. Osakassa, Berliinissä ja Lontoossa.

Osmon ja Jani Tolinin maalaamaan seinään kytkeytyvä AR-teos on tehty kokonaan 3D:nä, sisältäen 3D-elementtejä, tekstiä ja ääntä.

Teoksen äänisuunnittelu: Pietari Kaasinen

http://tatuheinamaki.com

Ps. Teosten katsomiseen tarvitset ainoastaan älypuhelimen ja Arilyn-sovelluksen. Avaa sovellus ja osoita sillä kohti maalausta, niin teos ilmestyy näkyille.

Yhteistyössä: Arilyn ja Varma

tatuheinämäki

 

Katutaide goes AR – MARIA NOVA

Arabian katufestivaali laajentaa katutaiteen virtuaaliseen ulottuvuuteen ja julkaisee festareilla sarjan alueen katutaideteoksiin kytkeytyviä AR-elämyksiä! Neljäntenä esittelyssä on Maria Nova.

Maria Nova is a Helsinki-based 3D designer with a strong focus on augmentation platforms. She likes to explore on how AR technology can add up to our social communication, art, business and many other areas of life. 
She’s currently studying at Metropolia’s XR Design program and active industry influencer. 
She’s hosted a few AR prototyping workshops to get designers started with spatial design and more are coming up.

She also focuses on peer-to-peer learning and started a university initiative to promote it.

Maria Novan teos Intiankatu 1:ssä sijaitsevaan sähkökaappiin on toteutettu Stop Motion -animaatiotekniikalla.

www.marianova.online

Ps. Teosten katsomiseen tarvitset ainoastaan älypuhelimen ja Arilyn-sovelluksen. Avaa sovellus ja osoita sillä kohti maalausta, niin teos ilmestyy näkyille.

Yhteistyössä: Arilyn ja Varma

marianova

 

Katutaide goes AR – MIRANDA MORD

Arabian katufestivaali laajentaa katutaiteen virtuaaliseen ulottuvuuteen ja julkaisee festareilla sarjan alueen katutaideteoksiin kytkeytyviä AR-elämyksiä! Kolmanneksi taiteilijaksi paljastuu Miranda Mord.

Miranda Mord on graafikko ja kuvittaja joka suhtautuu työhönsä intohimolla. Hänen kuvitustyylissään yhdistyvät vahvat värit, hienovarainen tarinankerronta ja luonnon orgaaniset muodot. Töissään Miranda tykkää hämärtää todellisuuden ja fantasian rajoja luoden siten kiehtovia tunnelmia.

Miranda loihtii Jukka Hakasen 2018 maalaaman muraalin luonnon maisemaan sitä elävöittävän ja luontevaksi osaksi sulautuvan 2D-animaation.

https://cargocollective.com/mirandamord

Ps. Teosten katsomiseen tarvitset ainoastaan älypuhelimen ja Arilyn-sovelluksen. Avaa sovellus ja osoita sillä kohti maalausta, niin teos ilmestyy näkyille.

Yhteistyössä: Arilyn ja Varma

mirandamord 

 

Taiteilija Johanna Kunelius verhoilee, solmeilee, ompelee, punoo, kutoo, virkkaa kierrätysmateriaaleista penkkejä hetkelliseksi taideteokseksi erilaisissa arjen ympäristöissä.

Tule katsomaan mitä tapahtuu Arabian katufestivaalilla Kivitorin läheisyydessä!

Penkkitaide synnyttää reaktioita ja pysäyttää kiireen keskellä. Sitä ympäröi avoimuus, yhteishenki, aidot kohtaamiset ja huolenpito. Useimmiten teoksen synty on materiaalilähtöinen. Perinteiset käsityötekniikat ja kierrätyksen kautta taiteilijalle päätyvät hylätyt ja rikkinäiset lahjoitusmateriaalit saavat uuden merkityksen. Niissä on viesti nykyisestä maailman menosta, jossa kaikkea on liikaa eikä mitään tarvitse osata tehdä itse tai korjata.

Tekstiilitaiteilija, taiteen maisteri Johanna Kunelius (s.1975) löysi penkkitaiteen omaksi taiteen ilmaisumuodokseen vuonna 2016. Kuneliuksen penkkiteoksia on nähty viime vuosina ympäri Suomea puistoissa ja julkitiloissa esimerkiksi kauppakeskuksissa, sairaalassa ja rautatieasemalla. Taidepenkkiensarja 17 penkkiä toteutui vuosien 2017 ja 2018 aikana Suomen Kulttuurirahaston taiteilija-apurahalla. Taidepenkit eri kaupungeissa ovat olleet yhteisöllisiä, visuaalisia sekä kosketuksen kautta koettavia elämyksiä arjen ympäristössä. Taidepenkkiteoksissa on ollut rohkeaa kierrätysmateriaalien käyttöä ja kaupunkitilojen leikkisää elävöittämistä.

https://www.facebook.com/penkkitaiteilija/ 

kunelius

 

Katutaidevaunu on maalattava peräkärry, joka liikkuu paikasta toiseen. Tapahtumien ulkopuolella se on vapaasti maalattavissa! Vaunu on tarkoitettu eri kaupunginosatapahtumiin yhdistyksille ja nuorten vapaille toimintaryhmille.

Arabian katufestivaaleilla Katutaidevaunu saa ylleen uudet maalaukset kun Supafly-katutaidepajojen osallistujat kuvittavat kaikki vaunun kyljet teoksillaan!
Lisäksi maalausnäytös kelmuseinälle, myös lapset pääsevät osallistumaan valmiiden sabluunoiden avulla!

supafly