Katutaide

792
AKF graffiti RGB 150dpi

Katutaide parantaa maailmaa ja luo visuaalisia elämyksiä arkeen. Katufestivaalilla on mahdollisuus nähdä, miten pinnat muuttavat olomuotoaan ja tarinat syntyvät erilaisten tekijöiden käsissä.

Kuvitus: Camille Romano
Ohjelmaa päivitetään festivaalipäivään saakka. 


Rivitalon päätyyn uusi muraali 

Arabian Katufestivaalilla 2016 maalataan rivitalon päätyseinään uusi muraali, jonka toteutuksessa yhdistävät voimansa G-Rex -kollektiivi ja graffitin konkari Psyke. 

 

Psyke1996

Jouni “Psyke” Väänänen (s. 1978) on kaksikymmentä vuotta spraymaalien parissa viihtynyt graffititaiteilija, joka tekee sekä tilaustöitä että vapaamuotoisempia maalauksia aktiivisesti. Psyke suhtautuu mielenkiinnolla ja kokeilunhaluisesti itselleen uusiin tyyleihin, tekniikoihin ja välineisiin, mutta myöntää samalla innostuvansa edelleen eniten perinteisestä graffitiestetiikasta ja uusien muotojen etsimisestä kirjaimille kerta toisensa jälkeen.

 

ilonan isoteos

Ilona Partanen on kolmekymppinen helsinkiläistynyt kuvittaja, joka perinteisen kuvittamisen ohella nauttii suuren mittakaavan mahdollistavasta muraalitaiteesta. Osa Multicoloured Dreams -katutaidekollektiivia, mukana myös G-Rex poppoossa. 

 

lauralehtinen dandy 2015 apina

Laura Lehtinen on Barcelonassa opiskellut kuvittaja, joka tekee kuvia, installaatioita ja kaikkea muutakin visuaalista kaupunkitilaan – tai vaikka sinun kotiisi!

 

huovilarottakorttiRGB

Tuuli Huovila on taidekasvatuksen opiskelija, kuvittaja, piirtäjä ja uusin G-Rexiläinen. Hänen kuvissaan toistuvat eläinpäät, ironia, leikkimielisyys ja huumori. Inspiroituu elämästä. 


Arabianmäen puiston katutaidekeskittymä 

Katutaidepaku

Kuva: Paavo Pykäläinen

Arabiakeskusta vastapäätä oleva Kivitori saa uuden ilmeen, kun Anu Kiiskisen valtava veistos Nocturnal puetaan graffitiin Suomen kärkikastin katutaiteilijoiden toimesta. Teos muodostaa amfiteatterin joka on nähtävissä vain festivaalipäivän ajan. Katutaideohjelman ytimessä maalataan tämän lisäksi mm. pakettiautoja ja asuntovaunu. 


Yli 10 sähkökaappia uuteen uskoon

helensahkokaappi

Kuva: Taiteilija Heta-Linnea Kovasen maalaama sähkökaappi.

Helen Sähköverkko Oy on jälleen tukemassa värikästä kaupunkikulttuuria Arabian Katufestivaalilla. Festivaalipäivän aikana G-Rex -kollektiivi maalaa Arabian ja Toukolan alueella yli kymmenen jakokaappia uusiin kuoseihin. 

Elina Holley / Annalankuja/Damaskuksentie risteys,
kaappi nro 6993

Designer, kuvittaja ja luova johtaja, joka rakastaa hiukan vinksahtaneita visualisointeja.

Yasmin May Jaafar / Kaironkatu 7, kaappi nro 4936
Yasmin May Jaafar aka Yamahamay on visuaalinen eläin, joka inspiroituu interaktiosta hahmojen, kaupungin pintojen ja ihmisten välillä.

Niina Marjatta Turtola / Sumatrantie 3, kaappi nro 5282
Niina Marjatta Turtola on väitöskirjatutkija ja typografinen muotoilija. Hän kierrättää sanoja ja tekee niistä typografisia julisteita. Niinasta on kiinnostavaa tutkia mitä tapahtuu, kun teksti vaihtaa paikkaa uuteen viitekehykseen.

Ossi Pirkonen / Hämeentie 152, kaappi nro 4937
Ossi Pirkonen on helsinkiläinen kuvittaja. Hänen töitään on nähty oppikirjoissa, mainoksissa, lastenlevyjen kansissa ja seinillä, isossa ja pienessä koossa. Hän pitää piirtämisestä, pyöräilystä, musiikista, listoista ja berliininmunkeista ja jatkaa mukavien projektien metsästystä.

Kati Launiainen / Jaavantie 14, kaappi nro 2708
”Sukkuloin median ja kuvataiteen maailmassa. Hihka on päiväkirjani, joka kertoo ihmisen elämästä; monesti leijuen, lentäen tai jollain liikkumisvälineellä. Koska sitähän se elämä on: joka päivä sulavasti eri rooleissa, eri tilanteissa.” Hihka.com

Juha Liede / Sumatrantie 7, kaappi nro 2707
Juha Liede on 31-vuotias helsinkiläinen kuvittaja. Hän työskentelee enimmäkseen käsivaraisten tekniikoiden parissa ja työstää yksityiskohtaisia jälkeä luonnoskirjasta aina julkisivujen kokoisiin maalauksiin asti.

Noora Ylönen / Siamintie 8, kaappi nro 475
Noora Ylönen on kuvittaja ja graafinen suunnnittelija. Hänen taiteensa ammentaa usein aineksensa unista ja alitajunnasta ja niissä liikutaan usein kirkkaissa viidakkotunnelmissa.

Lilli Mäkelä / Damaskuksentie 10, kaappi nro 6995
Lilli Mäkelä maalaa akryyleillä, vesiväreillä, kahvilla, lasitteilla. Innostuu erilaisista päällekkäisistä läpikuutavista asioista, runollisesta liikkeestä, kummallisista yhdistelmistä, rosoisista pinnoista ja paikoista joissa on luonnetta. Piirtää infografiikkaa, eläinhahmoja, maisemia, esineitä ja ihmisiä asennoissa joissa ne vaan ‘on’.

Päivi Arenius / Kaironkatu 12, kaappi nro 2902
Kuvittaja ja graafikko Päivi Arenius on kuvittanut useita lastenkirjoja. Hän on työskennellyt monien brändien parissa ja tehnyt myös edutainment-kuvituksia. Lisäksi hän viimeistelee taidekasvatuksen opintojaan Jyväskylän yliopistossa.

Essi Ruuskanen / Koreankatu 11, kaappi nro 2575
Essi Ruuskanen on yhteisöpedagogi ja kuvittaja, joka G-Rexin katutaidetoiminnan lisäksi ohjaa katutaidetyöpajoja Street Art Vantaa -projektissa ja on ollut mukana perustamassa Mielijuohto-kollektiivia. Essin tyyli on sarjakuvamainen ja värikkään iloinen.

Ines Sederholm / Damaskuksentie 13, kaappi nro 6994
Ines (s.1991) on maailmaa matkannut helsinkiläistaiteilija. Ines käyttää teoksissaan kirkkaita värejä sekä voimakkaita muotoja, jotka ovat saaneet vaikutteita eri kulttuurien alkuperäiskansoilta. Katutaiteen teon lisäksi Ines mm. maalaa, kuvittaa ja valokuvaa positiivisella asenteella.

Aapo Kotilainen / Siamintie 18, kaappi nro 487
Aapo Kotilainen liikkuu taiteilijana graafisen suunnittelun ja taiteen välimaastossa. Erityiskiinnostuksen kohteena hänellä on urbaani kaupunkiympäristö ja taide osana sitä

Jarre Johansson (vierailija) / Jaavantie 20, kaappi nro 2709
Jarre Johansson on piirtänyt niin pitkään kuin kynä on pysynyt kädessä, myöhemmin tullut mukaan maalaminen kankaalle. Myös 17 vuoden graffititausta näkyy töissä. 


G-Rex

grex

Kuva: Ossi Pirkonen / G-Rex

G-Rex on Grafia ry:n oma katutaideryhmä, joka haluaa nostaa luvallisen, maailmanluokan muraalitaiteen profiilia Suomessa ja tarjota vaihtoehtoja kaupallisille kuville kaupungissa. Grafia ry on visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö.

Arabian Katufestivaalilla 2016 ryhmä mm. maalaa sähkökaappeja, muraaliteoksen ja ripustaa vaneriteoksia festivaalialueelle. G-Rex ja Yhteismaa vastaavat Lisää katutaidetta Helsinkiin -kampanjasta. Ammattilainen tai opiskelija, liity mukaan joukkoon värikkäämmän kaupunkikuvan puolesta!

Lisätietoja G-Rexin nettisivuilta


G-Rex: Open Air Exhibition

G REX 7 2

Kuva: Galina Berezina

G-Rex järjesti ensimmäisen Open Air Exhibition -ulkoilmanäyttelyn Helsinki Design Weekillä 2015. Ulkoilmanäyttely tuo taiteen kadulle ja ripustautuu yllättäviinkin kohteisiin.


Beyond the Paper

Beyond the Paper Tiketti Galleria kuvaaja Antti Kuivalainen 2

Kuva: Antti Kuivalainen

Beyond the Paper on tapahtumajulisteiden puolesta kantaa ottava näyttely, joka esittelee tapahtumajulisteita vuosien takaa. Julisteilla on tärkeä rooli osana tapahtumien markkinointia ja katukuvassa olevat julisteet ovat arvokas osa katukulttuuria, josta viestittyy kaupungin kulttuuritarjonnan elävyys.

Beyond the Paper haluaa herättää aiheesta keskustelua, joka johtaisi tapahtumajulisteiden arvon tunnustamiseen ja niille sallittujen pintojen perustamiseen Helsingin kaduille. Juliste ei ole vain paperia, siihen kiteytyy todellinen kaupunki.

Katso lisää Facebookista & Instagramista.


Avoin maalausseinä

Arabianrannan vapaalle seinälle on laitettu uutta pohjustusta uusia maalauksia varten. Ota omat kannut ja välineet mukaan ja luo katutaidetta yhdelle Helsingin suurimmista laillisista maalausseinistä.


Mielijuohto-kollektiivin asfalttirunoutta

Mielijuohto runo

Mielijuohto-kollektiivi toteuttaa yhdessä runoilijoiden Ilkka Hautalan ja Elsa Töllin kanssa Arabian Katufestivaalilla asfalttirunoutta. Festivaalia varten luodut runonpätkät vangitaan liitumaalein ja pensselein seuraavaan sateeseen asti Arabian katuihin. Innokkaimmat ohikulkijat saavat osallistua runojen maalaamiseen yhdessä taiteilijoiden kanssa. 

Tule maalaamaan, bongaamaan runoja ja ilostu!

Lue lisää nettisivuilta.


MUUT TAITEILIJAT

 

Salla Ikonen 

sallaikonen

Ikonen toteuttaa muraaleja, katutaidetta ja erilaisia tilaustöitä monipuolisin tekniikoin. Maalausten aiheissa toistuvat luonto, eläimet ja ihmiset, voimakkaat värit ja realismi yhdistettynä unenomaisiin tunnelmiin. Ikosen tunnetuimmat työt löytyvät Myyrmäen juna-asemalta, sekä Mikkelin keskustasta. Tänäkin vuonna maalaustyöt vievät myös kansainvälisille seinille maalaamaan. Kesällä on luvassa useita uusia projekteja myös Suomessa.

Tutustu lisää Sallan taiteeseen nettisivuilla, Facebookissa ja Instagramissa.  

 

David Popa

davidpopa

23-vuotias katu- ja kuvataiteilija New Yorkista, jonka isä oli yksi kaupungin ensimmäisiä graffitintekijöitä. David Popan tyyli on sekoitus absrakteja elementtejä sekä realistista kuvitusta. Kuvassa on taiteilijan viimeisin julkinen työ Sri Lankalla. Tutustu lisää Popan taiteeseen nettisivuilla

 

Erykah Shalli

Erykah Shalli Death of Venus2

Katutaiteilija, joka edustaa suuntausta Läpikuultava realismi (Translucent realism). Erykah yhdistää taiteessaan pohjoisen maalauksen perinteitä, Kaukoidän uskonnollista filosofiaa, panteismiä sekä mystisismiä. Tiettyjen visuaalisien symbolien avulla taiteilija välittää ikivanhoja käsitteitä ihmisen ja ympäröivän maailman luonnosta uuden visuaalisen kulttuurin kontekstissa.

 

Janne Siltanen

Janne Siltanen everybody got their own arrows

Kuvassa Siltasen teos Everybody got their own arrow

Janne Siltanen on helsinkiläinen, jo 11-vuotiasta asti katutaiteen parissa pyörinyt kuvataiteen maisteri, joka on toteuttanut teoksia esimerkiksi Kiasmalle ja Amos Anderssonin museolle. Uusin julkinen teos, prosenttitaidehankkeena vuonna 2012 veistoksen ja seinämaaluksen yhdistelmänä toteutettu ”Love, Helsinki”  sijaitsee Baanalla.