Katutaide

1495
isopienimies.jpg

Me parannamme katutaiteella maailmaa ja luomme visuaalisia elämyksiä arkeen. Katufestivaaleilla on mahdollisuus nähdä miten pinnat muuttavat olomuotoaan ja tarinat syntyvät erilaisten tekijöiden käsissä.

Alla taidonnäytteitä vuoden 2015 festareiden katutaiteilijoilta. 

100 pöytää, Avoimesti maalattavat pinnat, Draamateam, EORE & JR, G-REX, Joni Sundvik, JUKKA, Jukka Hakanen, Leiskuva – vapaa seinä, Mion, Niina Mantsinen, Nora Helsinki, Psyke, RUUSA, Salla Ikonen, Samuli Suonperä, Sini Kunnas – Minne musta viiva jatkaa, kun se kohtaa katsojan? Sähkökaapit


 

Jukka Hakanen

Teos: Iso Pienimies (Jyväskylä 2014) Kuva: Jukka Silokunnas

Muraalitaiteilija Jukka tulee maalaamaan festivaalien vetonaulan eli 8-kerroksisen kerrostalon päätyseinän osoitteessa Hämeentie 128. Taiteilija on työssään koko festariviikon ajan ja muraali valmistuu festivaalipäivänä. Jukka on niittänyt mainetta muraalien parissa jo useissa kaupungeissa sekä osallistunut kansainvälisiin projekteihin ympäri Eurooppaa. Arabian muraali tulee olemaan Jukan tähänastisen uran suurin. Nettisivut


 

Sähkökaapit

helensahkokaappi
Kuva: Maalattu sähkökaappi vuodelta 2014. Taiteilija Heta-Linnea Kovanen

Arabian Katufestivaali maalaa yhteistyössä Helen Sähköverkko Oy:n kanssa kolme sähkökaappia uusiin kuoseihin! Taiteilijat ovat Joni Sundvik ja katutaide-duo Draamateam. Maalattavat sähkökaapit sijaitsevat Arabiassa Kongontien varrella.

 


 

Joni Sundvik

jonii

Joni on pienestä pitäen piirrellyt paljon ja taide on ollut aina sydäntä lähellä. Hän on nyt noin 4 vuotta maalannut aktiivisesti erilaisia hahmoja sarjakuvatyylisistä realistisiin. Työvälineinä hän on käyttänyt mm. tusseja, siveltimiä ja spraymaaleja.


 

Draamateam

kuva 21Teos: R.I.P (in the valley of the death) @ Kustaa Vaasa, Kallio, Helsinki (2014)

Draamateam on kahden Helsingissä asuvan kuvataiteilijan muodostama katutaide-duo. Draamateam maalaa itse ja ohjaa seinämaalaustyöpajoja lapsille ja nuorille. Suuntaamme työssämme aktiivisesti kohti hyvää ja tasa-arvoista elämää ja maailmaa, jossa ihan jokainen meistä saa rakastaa ja ansaitsee tulla rakastetuksi – karvoihin katsomatta.

Nettisivut


 

Nora Helsinki

received 10152850886507362

Nora Helsinki on alunperin Itä-Helsingistä kotoisin oleva underground taiteilija. Hänen tunnistettava maalaustyylinsä saattaa sulavasti yhteen niin katu- ja nykytaiteen kuin kansallisromantiikan ja skeittitarrat. Nora käyttää värikkäisiin ja mielikuvituksellisiin maalauksiinsa useimmiten akryyli- ja remonttimaaleja, sekä maalitusseja ja spraymaalia. Maalausten aiheet löytyvät kadulta ja luonnosta. Kankaalle ja puulle maalaamisen lisäksi Nora on ollut toteuttamassa myös seinämaalausprojekteja muutamiin helsinkiläisiin klubeihin ja keikkapaikkoihin, kuten Kaiku-klubi ja viimeisimpänä Telakkakadulla sijaitsevan Nosturin koko yleisten sisätilojen seinäkuvitus. Myös Noran työhuone/ateljé sijaitsee nykyään Nosturin tiloissa.

Nettisivut


Psyke

psyke

Graffititaiteilija Jouni ”Psyke” Väänäsellä on takanaan parikymmentä vuotta spraymaaleilla leikkimistä. Raw Deal- ja The End Crew-porukoissa vapaa-ajallaan maalaava Psyke on lähivuosina tehnyt paljon tilaustöitä myös merkittäville suomalaisille yrityksille. Graffitialtaan perinteisessä aakkossoppa-päädyssä uiminen on kuitenkin edelleen se luontevin itseilmaisun muoto vaikka sivuaskelia tuleekin usein otettua.


 

EORE & JR

EoreJR

EORE – klassisesta graffitista vähän yllätyksellisempään tyyliin ja kaikkea siltä väliltä. EORE on harjoitellut spraymaalipurkin käyttöä jo kolmella eri vuosikymmenellä ja Arabian katufestareilla nähdään jälleen hieman uudenlaista lähestymistapaa.

Johanna (JR) suihki ensimmäiset vedot spraymaaleilla EOREn ’opissa’ vasta vajaat kaksi vuotta sitten ja on omaksunut tyylikseen lähinnä erilaiset (sarjakuvamaiset) hahmot.


 

G-REX

 unnamed_1.jpg

Kuva: Ossi Pirkonen/ G-Rex

G-REX on Grafia ry:n ammattikuvittajien ja suunnittelijoiden perustama ryhmä. Ryhmä tähtää toiminnallaan graafisen taiteen ja kuvituksen esiintuomiseen kaupunkitilassa. G-REXin toiminta edistää muraalitaidekulttuuria ja tarjoaa vaihtoehtoja kaupallisille kuville kaupunkikuvassa. Ryhmä pyrkii edistämään laillista kaupunkitaidekulttuuria muraalimaalauksen saralla. Taustalla vaikuttaa ihmisläheinen ajatus kaupunkitilan viihtyisyydestä. Luomme ankeista ja unohdetuistakin tiloista värikkäitä, iloisia ja leikkisiä kaikkien kaupunkilaisten riemuksi.

Laadukas kaupunkitaide vaikuttaa yllättävyydellään positiivisesti. Se saa kaupunkilaiset kokemaan arjen elävämmäksi ja kauniimmaksi sekä parhaimmillaan aktivoi heitä eteenpäin oman lähiympäristönsä kehittämiseksi parempaan suuntaan. Näyttävät seinämaalaukset lisäävät myös alueensa kulttuurista arvoa.


 

JUKKA 

10498178_671218326301382_268853977400239868_o.jpg

Jukka on maalari, jonka töistä on löydettävissä sekä älyllisiä että tunnepohjaisia teemoja. Maalausten tyyli on selkeä ja niissä esiintyy usein sarjakuvamaisia hahmoja. Jukka on aloittanut maalaamisen 90-luvulla.

Katufestareilla voit nähdä Jukan vanerihahmoja!


 

Leiskuva

Leiskuva

Leiskuva on katutaidekursseihin ja -työpajoihin keskittyvä toimija Helsingin Kalliosta. Leiskuva osallistuu Arabian katufestivaaleille kaksiosaisella kokonaisuudella.

1. osassa Leiskuvan Graffitin ABC -ryhmän nuoret maalaavaat oman, ennakkoon suunnittelemansa graffiteoksen.

2. osassa on ns. vapaa seinä, jossa katufestivaalin yleisö voi tulla kokeilemaan Leiskuvan ohjaajien opastuksessa graffitimaalauksen eri tekniikoita. Tutuksi tulevat spraymaalit erilaisine suuttimineen, värien ja maalien toimivuus sekä miten maali käyttäytyy maalattavalla pinnalla.


 

Mion

mion

36 vuotias itseoppinut taiteen moniottelija


 

Niina Mantsinen

niinamantsinenTeos: Rug mural, Turku, Private Gallery, 2014

Niina Mantsinen on 29-vuotias joensuulainen taiteilija. Teoksissaan hän yhdistelee katu- ja tekstiilitaiteen elementtejä. Nettisivut


RUUSA 

RUUSA mermaid 3

Olen työskennellyt tiiviisti visuaalisen ilmaisun parissa vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä olen päivätyöstäni vuorotteluvapaalla, minkä ansiosta voin paneutua täysillä omiin, luovempiin projekteihini. Piirtäminen ja maalaaminen ovat olleet aina vahva osa minua. Halu tehdä kuvataidetta on kasvanut ja kypsynyt vuosien saatossa, ja vihdoin olen saanut mahdollisuuden kokeilla, miten pitkälle palo kantaa.

Viime vuosina olen tutustunut lähemmin katutaiteeseen ja graffitikulttuuriin sekä niiden tekijöihin Suomessa ja ulkomailla, mikä on ollut omalle tekemiselleni valtava inspiraation lähde. Maalaustekniikassani olen siirtynyt akvarellista vähitellen akryyleihin ja spraymaaliin, ja samalla töiden pinta-alat ovat kasvaneet. 

Olen onnellinen, että tämä kaikki on arkeani nyt ja toivottavasti jatkossakin.

Facebook
Instagram


 

Salla Ikonen

kuvataiteilija, graafinen suunnittelija

unnamed.jpg

Teen seinämaalauksia, kuvituksia ja kynäruiskumaalauksia. Värikkäissä ja
unenomaisissa kuvissani yhdistyvät rosoiset tunnelmat ja monipuoliset
tekniikat. Maalausteni tarkoitus on elävöittää katukuvaa ja lisätä
viihtyisyyttä niin julkisissa kuin yksityisissä tiloissa.

Seinämaalauksiani löytyy niin Suomesta kuin ulkomailta. Viimeisimmät suuret
seinämaalaukseni löytyvät Myyrmäen juna-asemalta.

Töihin voi tutustua portfoliossa sekä facebookissa!


 

Samuli Suonperä

Samuli-Suonpera_When-the-system-gets-you.JPG

Teos: When the System gets You

Päätoimisena kuvaitaitelijana vuodesta 2005 asti työskennellyt Samuli Suonperä käyttää teoksissaan sekatekniikkaa ja hän pyrkii yhdistämään voimakkaan visuaalisuuden ja vahvan värienkäytön sisällön merkityksen monikerroksisuuteen. Samuli on saanut inspiraatiota urbaaniin katutaiteeseen etenkin kantaaottavien sapluunatöiden kautta New Yorkin sekä eurooppalaisten kaupunkien kaduilta. Hän hyödyntää teoksissaan fontteja ja tekstiä, niin visuaalisen arvonsa johdosta, mutta myös informoimisen tarkoituksessa. Teoksista välittyy rakennetun ympäristön, katujen ja hylättyjen paikkojen henki. Siellä kauneus ei synny silotellusta ja eheästä näkymästä, vaan elämän jättämistä jäljistä ja kerroksista. Sekatekniikoilla työstetyistä maalauksista huokuvat pop-kulttuurin monet muodot, kaupunkikulttuurin dekadentti syke, ilmentäen samalla tekijänsä kriittistä kantaa aikaamme leimaavaa pinnallisuuden kuorruttamaa kertakäyttöisyyttä kohtaan.

Flickr, Facebook, Blogspot


 

Sini Kunnas – Minne musta viiva jatkaa, kun se kohtaa katsojan?

sinikunnas2

Kuvataiteilija Sini Kunnaksen osallistuva julistenäyttely levittäytyy Arabian katufestivaalipäivänä Hämeentien ympäristöön. Toukokuun aikana Sinin töitä voi nähdä myös Kääntöpaikan galleriassa Arabiassa.

Sini Kunnas (s. 1969, Espoo) on toiminut taiteen parissa debyytistään 1998 asti. Ihminen on ollut Kunnaksen aiheena lennokkaan mustan viivan piirroksissa jo taidetien ihan alussa. Arabian Katufestivaalin idea innosti Siniä sen avoimuuden ja luovuuden kannustavuuden myötä. Kunnas on taidetoimijana variaation merkitystä esiintuova ja intuitiivinen maalari, jonka tähänastinen elämä ja lukuisat teokset ovat selkeästi olleet muutosvoimaisia. Silti musta viiva, joka on mukana festivaalillakin esillä olevissa julisteissa, on tullut uudistuneena aina uudelleen teoksiin mukaan.

Kunnaksen mustavalkoisia julisteita levitetään Arabian Katufestivaalin aikana festivaalialueen lisäksi yhtäaikaisesti New Yorkissa Manhattanin kaduille. Samaan aikaan Kunnaksella on aiheeseen liittyvä näyttely Kaapelitehtaalla Helsinki Capital Partnersin tiloissa ja Kääntöpaikan galleriassa.

Kuvia ja yhteistyössä: #HCPSPIRIT

Lisätietoa: Artist Sini Kunnas, Virtual Art Studio, sini(at)sinikunnas.com


 

100 pöytää

askartelu.jpg

Kuva: Sanna Taskinen

Arabian Katufestivaalien aikana tuunataan kollektiivisesti sata pöytää, jotka kulkevat kilometrin matkan festivaalialueella. Kaikkien festivaalivieraiden toivotaan osallistuvan pöytien pintojen kuvittamiseen. Kuka tahansa, vauvasta vaariin, saa taiteilla omalla tyylillään. Aihe on vapaa, hyvällä maulla. 

Pöytäjono lähtee Kääntöpaikalta ja kulkee koko katutaidealueen läpi Sarjakuvakeskukselle saakka. Valkoisissa pöydissä on valmiiksi musta tussi, mutta voit tuoda omat tussit, tarrat tai sabluunat ja ikuistaa teoksesi pöytään.

Arabiasta pöydät viedään jatkotuunattavaksi Nuorten toimintakeskus Happeen, josta ne levitetään ympäri Helsinkiä hyötykäyttöön pöytää kaipaaville. 

Pöytätempaus toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, jolloin kaupungille levitettiin lähes sata Hapen työpajoissa tuunattua pöytää. Pöytäprojektissa mukana Nuorten mielenterveysseura Yeesi.


 

 

Avoimesti maalattavat pinnat

AKF katutaide3Katufestareiden ympäristöön järjestetään avoimia pintoja, jotta pitkän linjan katutaiteilijoiden töistä inspiroituneet pääsevät kaikki kokeilemaan taitojaan! Tiedossa on ainakin kelmutettu bussipysäkki, kelmutettuja puiden ja liikennemerkkien välejä sekä seitsemän roll up -pintaa.

HUOM! Omat maalit, sabluunat ja IDEAT mukaan!

Kuva: Sanna Taskinen