Katsaus urbaaniin ja luonnonläheiseen Arabianrantaan

469
uusi_kirjaarvostelu_jenni_mv.jpg
uusi_kirjaarvostelu_jenni_mv.jpg

Arabianrantalaisia hemmotellaan. Vaikka kaupunginosa on uusi, siitä on tehty jo historiikki. Arabianrantaan!-artikkelikokoelma kertoo seudun kulttuurisista, maisemallisista ja teknisistäkin ulottuvuuksista. Se valottaa kiinnostavasti Arabianrannan suunnittelua ja rakentamista, asukkaiden kokemuksia sekä alueen kulttuuritarjontaa.

Kaikkia kirjan kahtatoista artikkelia yhdistää Arabianrannassa ominainen asia, kokeilevuus. Se näkyy kaupunkisuunnittelussa ja erilaisissa taloissa ja asunnoissa – olkoonkin, etteivät esimerkiksi kirjassa esitellyt uusloftit taida olla tätä nykyä niin hieno hanke kuin kirjaa tehtäessä. Hyvän elämänläheisen lisän kirjaan tuovat arabianrantalaisten, lasten ja aikuisten, haastattelut.

Arabianrantaan! kirjoittajina on mm. kaupunkitutkijoita. Valokuvat ja se, että kaikki tekstit on käännetty englanniksi, tekevät tästä hyvän lahjakirjan paitsi paikallisasukkaille myös esimerkiksi ulkomaalaiselle arkkitehtuurin tai kaupunkisuunnittelun ystävälle.

Arabianrantaan! Uuden kaupungin maihinnousu – Arabianranta Rethinking Urban Living. Julk. Helsingin kaupungin tietokeskus, 2007.

 


Taide osana asumista

Tuula Isohannin teos Arabia Arabia taas lähestyy Arabianrannan kaupunginosaa taiteen näkökulmasta. Teoksen kirjoittaja, alueen taidekoordinaattori, kertoo omasta suhteestaan Arabianrantaan ja sen lähiseutuihin sekä erityisesti siitä, miten taide näkyy Arabianrannan ympäristössä ja alueen toiminnassa.

Sujuvasti kirjoitettu kirja esittelee Arabianrannan taideteokset – kirjan julkaisuhetkellä 47 kappaletta – ja sitä, miten tärkeitä taide ja ylipäätään onnistuneesti suunniteltu elinympäristö ovat, vaikkei sitä arjen keskellä tule aina ajatelleeksi. Kirja antaa myös havainnollista tietoa siitä, miten taiteilija ja kaupunkisuunnittelija työskentelevät. Luovia työprosesseja ja valmiita taideteoksia siis samoissa kansissa ja kuvien kera, kiinnostavaa.

Tällaisiin kotiseutukirjoihin kannattaa aina tutustua. Kirjan tutustumisen jälkeen voi tutustua kotiseutuunkin uudella tavalla!

Tuula Isohanni: Arabia Arabia. Taiteellinen toiminta osana asuinympäristön suunnittelua, tapaus Arabiaranta, Helsinki. Taideteollisen korkeakoulun julkaisu A 66, 2006.

 


 

  Jenni Saarilahti

  on espoolainen copywriter, joka harrastaa kirja-arvostelujen
  kirjoittamista ja pitää Arabian seudusta ja
  Vanhankaupunginlahdella retkeilystä.
 

 


Kirjava kulma esittelee kiinnostavia kirjoja, jotka liittyvät lehden teemoihin.