Ilmoittaudu mukaan IHME-teokseen!

452
ihme-logo-2012-fi

Kiinnostaako sinua kehollinen ilmaisu?

IHME-nykytaidefestivaali ja Arabianranta-Toukola-Vanhakaupunki -kaupunginosayhdistys ry etsivät esiintyjiä lippuviittomaryhmään, joka toteuttaa IHME-teokseen kuuluvan lippuviittomaesityksen Arabianrannassa lauantaina 6.4.2013.

Esitys tapahtuu lippuviittomin, joissa molemmissa käsissä pidettävin lipuin esitetään kirjain kirjaimelta haluttu viesti. Lähetettävä viesti on Artovan määrittelemä kaupunginosan tärkein kysymys, josta halutaan julkista keskustelua ja yhteistyötä. Oppimisjakso on kolmiosainen: ensin opetellaan aakkoset ja niiden esittäminen selkeästi, sitten viestin esittäminen harjoitellaan kaupunkitilassa ja lopuksi lippuviittomat esitetään 6.4. Arabianrannasa johdantona esitystä seuraaville avoimille keskusteluille. Opettajana toimivat festivaalin rekrytoimat esiintymisen ja kehollisen ilmaisun asiantuntijat. IHME-teoksen on suunnitellut ansioitunut puolalainen nykytaiteilija Miroslaw Balka.

Mukaan pääsevät kaikenikäiset henkilöt, joita kiinnostaa liikkua, oppia uusi sanaton keino välittää viestejä ja viestiä samalla kaupunginosan tärkeä kysymys yhdessä!

Aikataulu ja ilmoittautuminen

Lippuviittomia harjoitellaan teatteri-ilmaisun ohjaajan johdolla perjantaisin klo 17-19 Kääntöpaikalla 25.1.2013 alkaen. Opettelun jälkeen viestin esittämistä harjoitellaan myös kaupunkitilassa ja lopullinen esitys toteutetaan la 6.4. Arabianrannassa. Harjoittelukertoja on yhteensä 8-10. Talvilomaviikolla ja pääsiäisenä ei opetusta järjestetä.

Ilmoittaudu mukaan: Kati Pelkonen, kpelkonen@gmail.com

Lisätietoja festivaalista, taiteilijasta ja lippuviittomista löydät sivulta www.ihmefestival.fi

 


 

Enemmän teoksesta:

IHME-teos 2013: Miroslaw Balka ”Signaalit” 

Puolalaisen Miroslaw Balkan IHME-teos 2013 on nimeltään Signaalit. Teos on kaupunkilaisten kanssa yhdessä toteutettava taideprojekti. Teos toteutuu Helsingissä, neljässä kaupunginosassa järjestettävinä Kommunikaatiopisteinä, tapahtumina, joiden ytimessä ovat kaupunginosien polttavimmat kysymykset. Tapahtuma alkaa visuaalisen viestin esityksenä kaupungin kaduilla ja jatkuu verbaalisena keskusteluna, johon kutsutaan mukaan kaikki asianosaiset tahot. Hanke toteutetaan 3-4 päivän aikana huhtikuun alussa 2013.

Balka ja IHME-nykytaidefestivaali kutsuvat asukkaita Helsingin eri kaupunginosista kertomaan mikä on heidän alueensa tärkein kysymys juuri nyt. Vapaamuotoisia hakemuksia voi lähettää vielä 5.10. saakka. Päämääränä on perustaa Helsinkiin neljä Kommunikaatiopistettä, kukin yhdeksi päiväksi. 

Avoimen haun pohjalta neljältä eri alueelta Helsingissä valitaan 2-4 yhteisöä mukaan hankkeeseen. Kultakin alueelta – pohjoisesta, etelästä, idästä ja lännestä – valittavat yhteisöt voivat olla saman kaupunginosan eri toimijoita omine kysymyksineen tai esimerkiksi naapurikaupunginosia keskenään. Jokaisen alueen tärkeä kysymys esitetään visuaalisena signaalina – lippuviittomina – kaupunkitilassa. Tärkeät kysymykset avataan myös keskustelulle ja paikalle kutsutaan kaikki asianosaiset. 

Taiteilijan valitsema visuaalinen kommunikaatiojärjestelmä on lippuviittomajärjestelmä, jota käytettiin 1800-luvulla merenkulussa. Lipuilla lähetetyt viestit olivat tärkeitä viestejä, avunpyyntöjä tai hätäkutsuja. Taiteilija ehdottaa mahdollisuutta ottaa lippuviittomat uudestaan käyttöön yhteisöjen omiin tarpeisiin. Taustalla on myös halu herättää keskustelua siitä miten nyky-yhteiskunta selviäisi esimerkiksi energiakriisistä, aikana jolloin viestintämme on täysin riippuvaista sähköstä ja uudesta teknologiasta.

Miroslaw Balkan Signaalit-teoksen tarkoituksena on luoda kaupunkilaisille mahdollisuus tulla kuulluksi alueen tärkeiden kysymysten suhteen. Hän katsoo että demokraattinen yhteiskunta antaa meille vapauksia, mutta myös vastuita. Nykytaiteilijan tehtävä on luoda mahdollisuuksia mielipiteiden vaihtoon ja tutkia yhteiskuntaa uusista näkökulmista. Teos tutkii myös taiteen yhteiskunnallisuutta, taideteoksen mahdollisuutta synnyttää muutosta. Taide voi mahdollistaa ja tukea ajatuksia, joiden kautta voimme kuvitella muutoksen ja se voi olla lähtökohta teoille, joiden kautta muutoksesta voi tulla totta.