Terhi Kuusisto kertoi ajatuksiaan Hiekkamandalan kirjoittamisesta ja teemoista Kuohun numerossa 1/2017. Carita Lonka luki kirjan.
Terhi Kuusiston kirja Hiekkamandala (Like 2017) kertoo kolmekymppisestä Irenestä, keramiikan opintonsa odottamaan jättäneestä taiteilijasta. Hän tutustuu joogatunnilla poikaan nimeltä Om. Tämän kohtaamisen myötä lukijan eteen aukeaa herkän Irenen elämä, johon kuuluu joogaa, menneisyyden haamuja ja syntymätön lapsi.
Kirjan muita henkilöitä ovat Irenen äiti Ritva, ystävä Anna ja Omin äiti Ella. Tarina avautuu hiljalleen, ja alussa kovin stereotyyppisiltä vaikuttaneet henkilöhahmot syventyvät kirjan edetessä. Se auttaa ymmärtämään heidän elämäänsä, valintojaan ja suhteitaan läheisiinsä. Vaikka orastava parisuhde Irenen ja Omin välillä aloittaa kirjan, jää se itse asiassa kuin sivujuonteeksi, taustatarinaksi, ja esille nousevat suhteet kirjan elämänmakuisten ja kovia kokeneiden naishahmojen välillä.
Hiekkamandala käsittelee toisaalta lapsettomuutta, mutta myös äitiyttä kahden naisen, Ritvan ja Ellan kautta. Molemmilla on ollut erilainen, mutta yhtä lailla vaikea suhde omiin lapsiinsa. Etääntyminen omasta lapsesta on eräänlaista lapsettomuutta sekin.
Kirjan kolme tapahtumapaikkaa ovat kuin mielentiloja – siinä missä Helsingin Kallio on karun kaunis, todellista maailmaa edustava paikka, on Intia vertauskuva sisäiselle rauhalle, jota Irenen ajelehtiva sukupolvi niin epätoivoisesti tavoittelee. Näiden kahden paikan väliin sijoittuu mökki Pirkanmaan maaseudulla. Se tarjoaa pakopaikan kaupungin kipeistä muistoista.
Kirjan kuvaileva kieli on niin vakuuttavaa, että rinnassa puristaa Intian värien kaaoksen ja Kallion öisten äänien piirtyessä mieleen.
Hiekkamandala kertoo oman tiensä ja identiteettinsä löytämisestä, merkityksellisyyden etsimisestä, menneisyyden valinnoista ja sukupolvien kuilusta. Lopulta sekin on ylitettävissä, kun oppii näkemään maailman toisen henkilön silmin.
Carita Lonka
Kuvassa Carita Lonka. Kirjoittaja on vapaa-aikaansa nähden liian monesta asiasta innostunut arkkitehti, jonka mielestä maailma on täynnä mielenkiintoisia ilmiöitä koettavaksi, kirjoja luettavaksi ja ajatuksia ajateltavaksi. Caritaa kiinnostavat etenkin inspiroivat elämäntarinat sekä eri taiteenalat tanssista teolliseen muotoiluun.