Gunnel Nyman elää talotaiteessakin

771
slm_g_nyman2.jpg
slm_g_nyman2.jpg

"Se on varmaan Arabianrannassa?" Nousemme lentokentällä taksiin, ja vantaalainen kuljettaja näppäilee osoitteen navigaattoriinsa. "Aina kun kuulee tällaisen erikoisen osoitteen, se on sielläpäin."

Arabian tehtaan läheisyydessä alan kuuluisat taiteilijat ovat antaneet nimensä kaduille: Kaj Franck, Toini Muona, Birger Kaipiainen. Myös Gunnel Nymanilla on sekä katu että piha.

Kuka sitten oli Gunnel Nyman? Hän syntyi 100 vuotta sitten, ja hänestä tuli lasimuotoilumme edelläkävijä aikana, jolloin muotoilijan työ vasta oli kehittymässä. Vuosina 1932–1948 hän suunnitteli lasia Riihimäen, Karhulan, Iittalan ja Nuutajärven lasitehtaille. Suurin osa hänen luomistaan lasiesineistä oli taidelasia, kuten maljakoita ja maljoja. Ne ovat kysyttyä arvotavaraa tämän päivän antiikkimarkkinoilla.

Me taloyhtiö Helsingin Arabianvillojen asukkaat halusimme kunnioittaa nimikkomuotoilijaamme tuomalla talotaiteeseemme muistoja hänen tuotannostaan. Valitsimme kolmen talomme taideseinien aiheiksi maljakot Serpentiini, Calla ja Huntu. Talojen rakentamisaikana yhteisöllisen taideprojektimme vetäjät Johanna Hyrkäs ja Tiina Kuhanen loivat näiden maljakoiden tunnusomaisista piirteistä kuviot, jotka sitten maalattiin talonkorkuisiin seiniin.

"Nyymanninpihako se oli?" Taksi kääntyy kotinurkillemme päin, ja jo kaukaa hohtavat valaistut taideseinät tuttuine maljakkokuvioineen. Tuntuu kuin Gunnel Nyman toivottaisi meidät tervetulleiksi omaan kotiinsa. Asummehan hänen pihallaan!

nyman_chrisse_mv.jpg  
  Chrisse Enckell

  Osoitteessa Gunnel Nymanin piha 2 asuva kirjoittaja nauttii
  meren läheisyydestä niin Stadissa kuin saaristossakin.
 

 


nyman_img_2691.jpg

slm_nyman_calla.jpg 

Gunnel Nyman suunnitteli ehkä tunnetuimman maljakkonsa Calla Riihimäen lasitehtaalle vuonna 1946. Helsingin Arabianvillojen taideseinän kuviot on stilisoitu tämän maljakon muodoista.


PS.

Keväällä Suomen Lasimuseossa avattu näyttely "Lasiin vangittu kauneus – Gunnel Nyman 100 vuotta" jatkuu syyskuun 13. päivään saakka.

Poikkea Riihimäelle ja koe lasimuotoilijamme upeat luomukset livenä! Sieltä voit myös ostaa uunituoreen kirjan Gunnel Nymanista!

Osoite: Suomen lasimuseo, Tehtaankatu 23, 11910 Riihimäki
www.suomenlasimuseo.fi