Enemmän kuin harrastus

381

Kati Pelkonen on kumpulalainen projektikoordinaattori ja jatko-opiskelija. Kati toimii galleristina Kääntöpaikalla sekä rivijäsenenä Artovan hallituksessa.

Aloitin toiminnan galleristina Arabianrannassa aivan sattumalta. Tapasin viime kesänä kaupunginosayhdistyksen jäseniä ja pian sen jälkeen kuulin, että Kääntöpaikan galleristi oli lähdössä pois. Artovan puheenjohtaja kysyi, kiinnostaisiko se työ minua. Olen opiskellut taidehistoriaa, visuaalista kulttuuria ja työskennellyt taidemuseoissa; siksi tämä ehdotus. Tapasin entisen galleristin samalla viikolla, kun oli Artovan syyskokous. Kun kokouksessa alkoi uusien jäsenten värvääminen, päädyin huomaamattani mukaan.

Artovassa on se hieno puoli, että olemme iältä ja taustoiltamme heterogeeninen ryhmä. On mahtavaa, kun voi tutustua erilaisiin ihmisiin. Artovan toiminta vaikuttaa muutenkin tosi aktiiviselta ja helposti lähestyttävältä. En tunne, että asuisin eri kaupunginosassa, vaikka tulenkin Kumpulasta. Artovassa toimiminen sitouttaa tähän kaupunginosaan ja saa näkemään ympäristön eri tavalla. Tämä ei ole vaan joku paikka, anonyymi kaupunkitila, vaan koti, jonka viihtyvyyteen ja turvallisuuteen voin vaikuttaa. Täällä on saatu paljon konkreettista aikaan ja ihmisiä aktivoitua. Olisi kivaa, jos tällainen toiminta voisi monistua.

Vapaaehtoistyö ei ole minulle puhtaasti harrastus, vaan se on vaikeammin määriteltävissä. Esimerkiksi opiskeluaikoina lähdin toimintaan mukaan, koska koin olevani vieraantunut taiteesta. Ajatus oli saada kuva kulttuurialasta ja päästä pois akateemisuuden norsunluutornista. Koen, että sama juttu pätee Artovaankin, vaikka tässä en ajattele työhön liittyviä mahdollisuuksia. Kontakteja toki saa ja ihmisten tapaaminen eri aloilta avaa silmiä. Vapaaehtoistyö on minulle osittain harrastus, mutta olen siihen sitoutuneempi kuin puhtaaseen harrastukseen, jonka voi jättää jos se ei ole kivaa.

Viivi Koljonen

Kirjoittaja on Kuohun toimitussihteeri

Visiitillä on palsta, jossa Artova-alueella vierailevat toimijat kertovat näkemästään ja tekemästään.

Kuohu 1/2011