Ekoisin haasteet

462
Leo Stranius_pieni

Viime syksynä minusta tuli isä. Tämän jälkeen olen useissa eri yhteyksissä pohtinut vanhemmuutta ja vauva-arkea ympäristönäkökulmasta. Miksi?

Väitän, että tulevien sukupolvien, mukaan lukien oma lapseni, suurin haaste on käsillä oleva ilmastokriisi, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja näiden taustalla oleva luonnonvarojen ylikulutus. Globaalit ympäristöongelmat taas ovat seurausta siitä, miten olemme arkemme järjestäneet. Miten asumme, liikumme ja syömme?

Pienen lapsen tai vauvan kanssa ekovanhemmuus on aika helppoa. Helsingissä on kätevä elää ilman autoa. Joukkoliikenne toimii, ja sitä voi lastenvaunujen kanssa käyttää maksutta. Vauva pärjää rintamaidolla, kestovaippailu on kätevää, eikä lisää asuinneliöitä tai tavaroita juurikaan tarvita.

Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, miten ekovanhemmuus onnistuu, kun lapsi kasvaa. Miten ympäristövalinnat onnistuvat nuoren kanssa? Pystynkö välittämään lapselleni materialististen arvojen sijaan henkistä pääomaa, joka perustuu ekologisuudelle, kohtuullisuudelle ja onnellisuudelle?

Uskon, että tekeminen on sanomisen korkein muoto ja oma esimerkki on parasta kasvatusta. Toisaalta ympärillä oleva yhteisö ja muut ihmiset tulevat päivittäin kertomaan omilla teoillaan lapselleni
sen mikä on oikeaa ja hyväksyttävää. Näin tapahtuu myös nykyisten nuorten kohdalla.

Uskon, että kun lapseni kasvaa isommaksi, kaikkein hyväksytyin tapa liikkua kaupungissa on joukkoliikenne tai polkupyörä. Asunnot lämmitetään ja sähkö tuotetaan vain
uusiutuvilla energialähteillä. Lisäksi uskon, että koulussa on lähtökohtaisesti tarjolla herkullista, ympäristöystävällistä ja terveellistä vegaaniruokaa.

Tässä ympäristössä lapsellani on
kaikki mahdollisuudet kasvaa ympäristötietoiseksi ja vastuulliseksi nuoreksi. Tästä huolimatta voi tulla
yllätyksiä. Epäonnistumisen pelko ei voi kuitenkaan olla syy antaa asioiden olla. Emme voi koskaan onnistua, ellemme uskalla myös epäonnistua.

Teksti: Leo Stranius

Leo Stranius on Luonto-liiton pääsihteeri, joka kirjoittaa ekoisiblogia osoitteessa www.leostranius.fi