Ekaluokkalainen!

2354
taiteilijajuttu_hakala_jenni.jpg
taiteilijajuttu_hakala_jenni.jpg

Virallinen päätös kolahtaa postiluukusta Arabian koulun leimalla varustetussa kuoressa. ”Rehtori päätti ottaa seuraavat henkilöt 1. luokalle oppilaiksi lukuvuodeksi 2009–2010”, luen. Esikoiseni on yksi näistä ”henkilöistä”, ja se tuntuu tosi juhlalliselta! Kaikkiaan listalla on kuusikymmentä tyttöä ja poikaa, monta tuttua nimeä. Tästä se alkaa, lapsen monivuotinen koulutie, perheen arkea vastedes rytmittävä oikeus ja velvollisuus.

Arabian tämän syksyn ekaluokkalaiset, esikoiseni kavereineen, aloittavat koulun uudessa, laajennetussa koulurakennuksessa. Vuonna 2007 aloitettu laajennustyö tulee kesällä päätökseen, ja tilat kalustetaan ennen koulutyön alkua.

Pikkukoulusta toimintakeskukseksi

Siitä, kun Arabian peruskoulu perustettiin vuonna 2003, on koulun oppilasmäärä kasvanut huimaa vauhtia. Ensimmäisenä vuonna oppilaita oli 92, tänä vuonna Arabiassa käy koulua jo 370 oppilasta. Tilaa laajennetussa koulussa on jopa 700 ala- ja yläasteen oppilaalle. Syksyllä saadaan käyttöön mm. uudet kirjasto- ja erityisopetustilat yläasteelle. Koulukeskuksessa aloittaa myös päiväkoti, ja samalla tontilla toimivat syksystä alkaen lisäksi nuorisotalo ja asukaspuisto.

Koululaisten, päiväkotilasten, nuoriso- ja asukaskäyttäjien myötä Arabianpolku 1:stä tulee varmasti yksi Arabianrannan suosituimmista osoitteista! Koulukeskus kokoaan alueen lapset ja nuoret helmaansa päivän ajaksi sekä tarjoaa harrastus- ja kulttuuritoimintaa koulutuntien päätyttyä ja viikonloppuisin.
Arabian koululla on vilkkaat verkkosivut

”Arabian koulun kasvatus- ja opetustyön lähtökohtana on tasa-arvoisuus”, luen esikoiselle koulun verkkosivuilta. Koulun toiminta-ajatuksena on tukea alueen yhteisöllisyyttä, taidetta, historiaa ja luontoa. Koulu pyrkii luomaan mahdollisuudet elinikäiselle oppimiselle ja pohjan hyvään elämänhallintaan. Päivärytmi luo puitteet opetustyölle.

Koulu alkaa kello 8.15 tai 9.00. Oppitunnit kestävät 45 minuuttia. Puolentoista tunnin välein, kolmasti päivässä, mennään ulos välitunnille. Oppilaat ruokailevat kello 10.30–11.45 välillä. Perjantaiaamuisin koko koulu kokoontuu juhlasaliin perjantaitori-tapahtumaan. Tapahtuman aiheina ovat ajankohtaiset asiat, juhlapäivät ja erilaiset ohjelmanumerot. Tuleva koululainen tutkii verkkosivujen kuvia koulun tapahtumista hartaasti. ”Montako yötä nyt on koulun alkuun?”

Kesä tulevan ekaluokkalaisen kanssa ei ole helppo. Yhtenä päivänä olen varma, että hän on valmis koulutielle, toisena epäilen vakavasti, josko vielä muutama välivuosi tarvitaan! Koulun alku merkitsee niin äidille kuin koulukkaalle siirtymäriittiä; pienen lähtöä suureen maailmaan. Onneksi äidillä on (tätä kirjoitettaessa) vielä 36 yötä aikaa totutella ajatukseen…

Arabian koulun verkkosivut: www.arabpk.edu.hel.fi
Arabian peruskoulun vanhempainyhdistys: www.arabianranta.fi/vanhempainyhdistys

Tärkeitä päivämääriä:
koulu alkaa 18.8.
syysloma 15.–16.10.
joululoma 23.12.–6.1.
talviloma 22.–26.2.

Jenni Hakala