2013 Buffattu – Katutaide

443
jussitwoseven2

Katutaide on elävää taidetta. Graffiti, stencil tai tägi ei elä kauan, koska pian se jo pestään pois (buffataan) tai sen päälle tehdään uusi teos. Katutaiteen elävyys on myös sen vahvuus. Kadulla tehtävä taide on merkki, että urbaani katukulttuuri elää ja on voimissaan. Vaikka taide luo itseään uudelleen, tiettyä pysyvyyttäkin kaivattaisiin. Helsinkiin toivotaan lisää pysyviä katutaideseiniä, koska katutaiteilu on tapa ilmaista itseään ja jokainen taiteilija luo taiteellaan kulttuuria, joka kaupungissamme elää vahvana.
 
Buffattu-katutaidealue tuo esiin sen, mitä katutaide kauneimmillaan on: itsensä ilmaisua värien avulla, ystävien ja musiikin ympäröidessä. Buffattu ottaa samalla kantaa uusien katutaideseinien tarpeeseen. Alla on lueteltu vuoden 2013 osallistuvat artistit.

Kolmihenkinen soundsystem Spittin’ Fiyah Sound tarjoilee katutaidealueen musiikin. Tämä kahden DJ:n ja yhden MC:n kokoonpano soittaa reggae/dancehall/hiphop/soca/ karibia -musiikkia aina klassikoista tuoreimpiin biiseihin. Setissä mukana myös omia remixejä. Mukana vierailemassa reggaesolistit Jahvice ja Papa Zai. Myös dancehall-tanssiryhmä Hous3 of Qu33nz on lupautunut vetämään pienen shown!

Jussi TwoSeven on helsinkiläinen artisti, jonka taiteeseen vaikuttaa niin perinteinen graffiti kuin katutaide. Jussi kiinnostui graffitista teini-ikäisenä, 90-luvun puolivälissä, ja katutaide on ollut merkittävä osa hänen elämäänsä siitä asti. Jussi maalasi ensimmäisen graffitinsa 1996 ja siirtyi stencileihin 2004. Nykyään, käsin leikatut stencilit ja spraykannut ovat hänelle mieluisin tapa tehdä taidetta. Jussi TwoSeven on pitänyt useita näyttelyitä ja nauttii taiteen tekemisestä julkisilla paikoilla.

NORA HELSINKINORA HELSINKI ”Olen itseoppinut kuvataiteilija Helsingistä. Tyylini on sekoitus kaikkea mistä itse pidän, katutaide, nykytaide, kansallisromantiikka, skeittitarrat ja -grafiikat. Maalaan monipuolisesti kaikkea kaikelle. Useimmiten käytän maalauksiini akryyli- ja remonttimaaleja, sekä sprayta ja maalitusseja. Viimeaikoina olen maalannut mieluiten puulle.

Aiheeni löydän useimmiten kaduilta ja luonnosta. Keksin itse otuksia ja hahmoja, jotka saattavat muistuttaa eläviä esikuviaan, välillä jopa aivan selkeästi. Teoksissani elämän todelliset tilanteet tapahtuvat satumaisissa olosuhteissa. Haluan ihmisten kokevan herkistymisen tunteen kohdatessaan maailmani ja löytävän niistä jotakin tuttua omaan elämään verratessaan.

Työskentelen kellari-ateljéssani Uudenmaankadulla, Helsingissä. Kutsun tilaa nimellä Phantom. Kirjoitan myös blogia projekteistani.”

http://phantomhelsinki.blogspot.fi/  www.norahelsinki.com 

KrylonKRYLON ”Näin Koivukylän asemalla elämäni ensimmäisen piissin 80-luvun loppupuolella ja se kolahti heti. Sen jälkeen luin kirjat Spraycan Art ja Subway Art. Piisseissä kiinnostivat värit ja kyky muunnella kirjaimia.”

Hende Laru 062PETE ”HENDE” NIEMINEN ”Vuonna 1974 tupsahti Riihimäelle poika jolla oli siniset silmät ja kalju pää. Samat tuntomerkit pätevät edelleen. Aikuiseksi se poika ei ole vielä kasvanut, vaan tutkin ja kommentoin maailman menoa lyijykynällä ja spraymaalilla kuusivuotiaan silmin. Kiinnostus graffitiin syttyi -80 luvun lopulla Vantaalla vieraillessani enoni luona. Esikuvinani mm. Dondi ja Mode2 sekä Astron ja Comedy. Sarjakuvapiirtäjistä tyyliini eniten ovat ehkä vaikuttaneet Bill Watterson, Will Eisner, Andre Franquin ja Mauri Kunnas.

Maalatessani suosin selkeitä linjoja ja kirkkaita värejä. Suurin intohimoni kohdistuu erilaisiin hahmoihin, joissa sekoittuu sarjakuvaa ja karikatyyriä. Käytän perinteisiä työvälineitä tietokoneohjelmien sijaan, koska mielestäni kädenjäljen täytyy näkyä. Töissäni ei tärkeintä ole lopputuloksen ”kliinisyys”, vaan sisältö. Monesti upotan kuvaan piilomerkityksiä, joiden toivon
saavan katsojan pohtimaan näkemäänsä pidempään.

Inspiraatioita kertyy ympäristöstä; jääpuikko räystäässä, rikkinäinen ikkuna, vesilätäkkö tai uutinen lehdessä. Monesti etsin eri näkökulmia asioihin, enkä tyydy tavanomaisimpaan vaihtoehtoon.

Nautin suuresti, saadessani jaettua innostustani taiteeseen myös nuorten parissa toimimalla ja työpajoja vetämällä yhdistyksemme Funk On ry:n nimissä. Autamme nuoria löytämään itseluottamustaan ja rohkeutta kokeilla kykyjään
taiteenkin parissa sekä ylipäänsä elämässä.”

Niemisen Here 2 stay? -näyttely avautuu 22.5 entiseen Katajanokan lääninvankilaan, nykyiseen Hotel Katajannokkaan. Hotellin historian ensimmäinen kesänäyttely on sijoitettu rakennuksen pohjakerroksen 8 neliömetrin kokoiseen eristysselliin.

http://www.hendecorate.net/

PUSVESA PASANEN ”Hahmoja aina. Huumori on huonoa. Pääasia on, että ite nauraa ja muu on bonusta.”

LOOPLOOP Keep it simple. Cartoon characters.

http://loop-keep-it-simple.blogspot.fi/

33feR ”Oon maalannut paljon hahmoja ja maisemamaalauksia. Kauheesti en halua lähteä selittelemään töitäni, niin katsojalle jää enemmän tulkittavaa. Minulle on sanottu, että kaikista hahmoistani löytyy joku tunne.”

syyslauantai 007UOLEVI ”Omissa maalauksissani tsemppaan kirjainten muotoja. Yksinkertaisia maalauksia ilman älyttömiä höystöjä. Diggaan erityisesti vanhoista New York -tyyleistä ja Helsingistä ysärillä.”

 284395 10150254109824041 1429255 nVALO ”Graaffitia vuodesta 1994. Kirkkaita värejä, hahmoja, klassista wildstylea.”

BUFFATTU-KATUTAIDEALUEEN MAHDOLLISTAA:

geezers logo

 

Hämeentiellä myös muuta katutaitedetta mm:

supafly-poyta

Supafly-katutaidetyöpajoissa pääset kokeilemaan maalitussien taikaa suoraan Ikean pöytiin. Pääset itse tekemään ja toteuttamaan alan ammattilaisten kanssa töitä, joissa sinä olet tekijä ja tähti samaan aikaan. Työpajoja ohjaavat alan ammattilaiset ja pajat ovat maksuttomia kaiken ikäisille.

Maalatut pöydät jaetaan syyskuussa kiusaamisen vastaisessa iCare-tapahtumassa kansalaistorilla. Supafly myös dokumentoi Arabialla katutaiteen tekemistä videoin ja digikuvin. Supafly on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen tukema katuelämäprojekti, jossa toteuttajina ovat nuoret ja nuoret aikuiset. (kuva Supafly)

 

gubbeMinimal Steer Art ”I am a street artist that make small installations made of playdough and clay. I have shared my street art mainly in Vaasa, but also in Helsinki, Turku and in Croatia. I have taken part in one exhibition last summer and this summer I will take part in a few more exhibitions around Finland.”

 

outiMifuko avaa ovensa Kivitorin vieresen valkoisen huvilan (Hämeentie 130) sisältä löytyy myös Outi Koiviston näyttely ”Etäisyyden rajat”. Vesiväripuupiirrokset kuvaavat rajoja ja paikkoja. Ne Etsivät kodin määritelmää ja suvun jatkumoa. Teokset hakevat muotoa muistikuville, joita mieli ajattelee totena. Mifuko

 

Buffattu-katutaidealueen tuottaja/koordinaattori:

Niina Linna

arabiankatutaide@gmail.com

+358503758003