Bokvillanista pärähtää!

317

Kääntöpaikkaa vastapäätä Hämeentien toisella puolella käy vimmattu poran pärinä. Suojeltua Bokvillanin huvilaa remontoidaan asukas- ja kulttuuritaloksi. Remontin pitäisi olla valmis vuoden lopussa ja toiminnan siellä alkaa vuoden 2012 alussa.

Vuonna 1872 rakennettua huvilaa on uusittu moneen otteeseen, joten se ei ole tyylillisesti täysin yhdenmukainen. Edellisen kerran nyt jo ränsistymään päässyttä rakennusta kunnostettiin 1940-luvulla. Nyt remonttia jatketaan sen aikakauden rakennustyylin mukaisesti.

Bokvillanista suunniteltiin asukastaloa jo vuoden 1998 kaavassa, mutta kallis hanke ei edennyt suunnitelmien mukaan. Vauhtia siihen laittoivat ryhmä arabianrantalaisia, jotka perustivat vuonna 2007 Taidetaloyhdistys Bokvillanin. Kaupunginosayhdistyksen kautta alettiin neuvotella asiasta Helsingin kaupungin kanssa. Prosessi lähti etenemään, mutta hitaasti. Asukastalolle oli niin suuri tarve, että väliaikaiseksi ratkaisuksi remontoitiin Kääntöpaikka.  Kääntöpaikan toiminnanjohtajalla ja Bokvillan-projektin asukasedustajalla Jutta Kivistöllä on kuitenkin iloisia uutisia: ”Nyt on päätetty, että Kääntis ja Bokvillan tulevat kumpikin säilymään asukaskäytössä. Tilat ovat niin erityyppisiä, että ne tukevat loistavasti toisiaan.”

parvekkeelta_bokv_320x200

Tämä on helppo uskoa, sillä Kääntöpaikan käyttöaste on kova. Toisaalta huonon äänieristyksen kanssa pähkäillään jatkuvasti. Bokvillaniin taas ei ole tulossa asuinhuoneistoja. Näin Kääntöpaikka voi panostaa jatkossa entisestään taiteeseen, lapsiin ja kerhotoimintaan. Tyylikäs Bokvillan taas mahdollistaa muun muassa häiden ja iltajuhlien järjestämisen. Se luo helpotusta myös moneen harrastustoimintaan. Niin soitonopetus kuin myös rauhaa vaativat lajit, kuten jooga, saavat ansaitsemansa tilan.

Bokvillanin yläkerta aiotaan vuokrata ulkopuolisille yrityksille ja yhdistyksille, joiden työ sopii yhteen asukastoiminnan kanssa. Suunnitelmissa on myös, että Bokvillanista varattaisiin viikosta yksi ilta taloyhtiöiden omille tapahtumille. Näin ollen aina vuorollaan yksi Arabian palvelu Oy:n kanssa palvelusopimuksen tehneistä taloyhtiöistä saisi tilat käyttöönsä joko oman, tai kaikille avoimen, tapahtuman järjestämiseen. Mikäli säännökset antavat myöten, myös pullantuoksuinen  sunnuntaikahvila on listalla. Ainakin haavelistalla. Toisaalta olihan Bokvillaninkin saaminen asukaskäyttöön pitkään vain haaveena. Nyt voidaan jo varmuudella sanoa, että vuodenvaihteessa huvilasta kuuluu ennemmin ihmisten kuin sahan laulu.

satuniemi

Satu Niemi
Kirjoittaja on kulttuuri- ja kaupunginosa-aktiivi, joka seuraa Bokvillanin remonttia olohuoneensa ikkunasta

 

Psst… Bokvillanin toimintaa suunnitellaan nyt parhaillaan. Nyt on erinomainen hetki tuoda esiin siihen liittyviä ideoita.