Arjenrakastaja

578

Talvi on kaunis. Istun keittiön ikkunan ääressä ja katson maisemaa. On maaliskuu. Aurinko värittää hanget säteillään, kaikki loistaa. Minulla on sukset eteisessä, ne ovat olleet lainassa ystävältäni vuoden. En ole kertaakaan hiihtänyt tänä vuonna. Miksi? Pelkään himohiihtäjiä, joiden tukkeena tunnen olevani. Pelkään kylmyyttä, joka ei taltu oikealla pukeutumisella ja liikkeellä. Pelkään kaatumista, nolouden tunnetta joka syntyy räpiköidessäni ylöspäin hangesta sauvojen avulla.

Vuosi 2011 on EU:n vapaaehtoistoiminnan vuosi. Vuoden tavoitteena on tuoda esiin vapaaehtoistoiminnan merkitystä, lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta sekä saada uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Raha-automaattiyhdistyksen viime vuonna tekemässä selvityksessä kävi ilmi, että reilu kolmannes osallistuu Suomessa vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoistoiminnasta haetaan sosiaalisia kontakteja, vertaistukea ja yhteisöllisyyttä.

Vapaaehtoistoiminta koetaan siis houkuttavaksi, mutta aina kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Voi myös olla, että tarjolla oleva toiminta on värittynyt katsojan silmissä tavalla, joka ei pidä paikkaansa. Ihmiset voivat pelätä mukaan lähtemistä tai toiminnan edustaja ei ole osannut tuoda hyvällä tavalla esille vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia.

Järjestötyö ja vapaaehtoistoiminta elävät siinä hengessä, jonka osallistujat siihen puhaltavat. Näin toiminta myös uudistuu ja kehittyy toimijoidensa myötä. Sinä voit olla juuri se arvokas uusi henkilö, jota kaivataan mukaan. Älä pelkää, vaan lähde mukaan. Jos et heti löydä mitä haluat, kokeile toista paikkaa. Voit myös itse luoda uuden toiminnon jo olemassa olevaan yhdistykseen, kuten Artovassa esimerkiksi on mahdollista, käy tutustumassa www.artova.fi.

Tiedän miltä tuntuu hyvän hiihdon jälkeen, se on solumuistissa. Olen myös kuullut, ettei siellä laduilla tungosta ole ja oikea pukeutuminenkin pelastaisi kylmyydeltä. Nolous, mitä se on? Turha tunne. Vaan vielä minä ehdin, lunta on paljon. Voin lähteä jo nyt, viikonloppuna ja parhaassa tapauksessa minulla on monta viikkoa hiihtoaikaa jäljellä.


M
arika Rosenborg
Kirjoittaja on Artova ry:n varapuheenjohtaja ja Helsingin sydänpiirin Liekki-hankkeen projektipäällikkö

Kuva: Piiu Latvala