Millaista on elää taiteen ympäröimänä? Arabianrantalaiset tietävät, sillä heillä on harvinainen etuoikeus elää taiteen keskellä. Jos et asu alueella, hyppää bussiin, ratikkaan, pyörän selkään tai tennareihin ja matkaa innostumaan taiteesta.
Arabianrantaa on kehitetty aktiivisesti taiteen ja muotoilun keskukseksi jo 14 vuotta. 1990-luvun puolivälissä syntyneet arabianrantalaiset ovat asuneet, leikkineet ja käyneet koulua ympäristössä, jossa taidetta on siellä, missä ihmisiäkin. Kasvaako heistä uusi luova sukupolvi, joka kokee taiteen paitsi viihdyttäjänä, myös kasvattajana?
Taide lisää vuorovaikutusta itsen ja ympäristön kanssa, uskoo FM, taidehistorioitsija ja 3 lapsen isä Jonni Roos. Isoimmassa roolissa yksilön kehityksessä ovat varmasti geenit ja kasvatus, mutta ympäristöllä on vaikutuksensa. ”Monet taideteokset haastavat meidät havainnoimaan ja ajattelemaan sitä mikä meitä ympäröi. Taidetta katsomalla ja siihen perehtymällä me voimme kehittää kykyämme olla yhteydessä ympäristöömme. Se ei nimittäin ole ollenkaan niin helppoa kuin yleensä luulemme. Taide voi aivan kirjaimellisesti avata silmämme asioille, joita emme tienneet olevan olemassakaan. On oikeastaan aika hassua, että taidetta mennään katsomaan erityisesti sille varattuihin paikkoihin, kuten taidemuseoihin tai gallerioihin. Paljon luontevampaa olisi, että taide olisi osa muuta elämänmenoa, kuten Arabianrannassa”, sanoo Roos.
Arabianrannan taidekoordinaattori Tuula Isohanni on ollut mukana taideasuinalueen kehittämisessä jo yli kymmenen vuotta. Alueen erityispiirteitä ovat historialliset kerrostumat, erikoinen luonto ja yhteisöllisyys. Näihin ominaisuuksiin ja arvoihin Isohanni on nojannut työssään linkkinä taiteilijoiden, arkkitehtien ja rakennuttajien välillä. ”Johtavana ajatuksenani on ollut tehdä arkiympäristöstä taidetta. Rakennuksethan tulevat olemaan vuosikymmeniä samannäköisiä, mutta rakennusten välissä oleva tila, jossa ihmiset liikkuvat, on paikka, jonne on mahdollista tuoda erilaisuutta taiteen kautta”, sanoo Isohanni.
Arabianrantaa kuvataan viihtyisäksi, yhteisölliseksi ja luovaksi ympäristöksi. Esimerkkinä Isohannin kädenjäljestä ovat yhteisöpihat, jotka ovat yhteisiä niin vuokra- kuin omistusasuntojen asukkaiden kesken. Elämyksellistä taiteen kokemista arjessa on merinäköalan ihailu yhteissaunan terassilta. ”Tämän konseptin suunnittelu pohjaa alueen historiaan”, Isohanni kertoo. ”Arabian tehtaan ihmiset johtajista työläisiin ovat asuneet kaikki tehtaan alueella”.
Miten Arabianrannasta on onnistuttu tekemään elävä tila sekä kehityksen alusta taiteelle ja muotoilulle? Art and Design City Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Kari Halinen kokee, että Arabianrannassa asuvat ihmiset ovat astetta avoimempia ja halukkaampia ottamaan ideoita vastaan. ”Arabianrannassa olemme onnistuneet pilotoimaan ja kehittämään uusia toimintamalleja. Taiteen sisällyttäminen asuinrakennuksiin ja ympäristöön on tehty hyvin laajamittaisesti. Ihmiset ovat ottaneet uudet toimintamallit vastaan arvostaen ja taide on koettu virikkeelliseksi osaksi ympäristöä, ei esimerkiksi ilkivaltakohteeksi. Myös yhteisöpihat ovat saaneet kiitosta. Samaa konseptia ollaankin ottamassa käyttöön mm. Kalasatamaan”, kertoo Halinen.
“Idean isän ja vahvan taustavaikuttajan Yrjö Sotamaan ajatuksena oli jo 1970-luvulla paketoida mahdollisimman paljon elämää ja taidetta yhteen ja samaan paikkaan. Parikymmentä vuotta myöhemmin Arabianrannasta tuli Sotamaan suunnitelmien mukaan taideasuinalue, jossa kodin, työpaikan ja harrastusten välinen kolmio suunniteltiin mahdollisimman lyhyeksi”, valottaa Halinen ideologiaa taiteen elämyspuiston synnyn takana. Tärkeimpänä driverina hankkeelle Halinen pitää ajatusta tuoda lisäarvoa muutoin hitusen yksitoikkoiseenkin suomalaiseen kaupunkirakentamiseen. ”Kun taide ja muotoilu konkretisoituu niin, että ihmiset voivat oikeasti maistaa, haistaa, kokeilla ja nähdä taidetta elinympäristössään, on taide onnistuttu tuomaan osaksi arkea”, tiivistää Halinen.
Tarja Törmänen
Kirjoittaja on Kalliossa asuva viestintäjohtaja, joka rakastaa sanoilla vaikuttamista ja NLP:tä.
Mikä prosenttitaide?
Prosenttitaide on kansainvälinen käytäntö, jossa julkisen rakentamisen, peruskorjauksien tai kaavoitushankkeiden kustannuksista yksi prosentti varataan taidehankintoihin. Suomen kaupungeista noin kymmenen noudattaa periaatetta. Arabianrannassa prosenttitaideperiaate on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa ja prosentit kytketty rakentamiseen. Kaikki taideteokset tilataan ja tehdään erikseen tarkoitustaan varten.
Kuohu 2/2011