Arabian Katufestivaali kiinnosti tuhansia sateesta huolimatta

524
ArabianKatufestivaali KuvaPaavoPykaläinen

Katutaiteen ja elävän asuintilan puolesta puhuva Arabian Katufestivaali tarjoili taas 14.5 vahvan kattauksen monimuotoista ja yllätyksellistä katu- ja kaupunkitaidetta, kierrätystä, kirpputorimeininkiä sekä katuruokaa. Lapset saivat tänä vuonna oman Minikatufestivaalinsa, ja kaupungin päättäjiä tutustutettiin katutaiteeseen katutaidekierroksella. 

Festivaali keräsi ajoittaisesta sateesta huolimatta 8 000 kävijää. Ensi vuonna 2017 juhlitaan festivaalin 10-vuotista taivalta!

Kuva: Paavo Pykäläinen

Arabian Katufestivaali avasi toukokuussa Helsingin kesäfestivaalikauden yhdeksättä kertaa

Festivaali kutsui taas kerran kävijänsä ottamaan julkiset tilat, kuten kadut ja puistot luovasti käyttöönsä ja tutustumaan tuoreeseen läpileikkaukseen kotimaista katutaidetta. Monimuotoinen katutaidekattaus sisälsi sirkusta, musiikkia, tanssia, performanssi- ja graffitaidetta. 

Arabian asuinalue sai uuden muraalin rivitalon päätyseinään taiteilijakollektiivi G-Rexin ja katutaiteilija Psyken yhteistyössä. Kivitorin veistos Nocturnal puettiin päiväksi graffitiin. Festivaalilla maalattiin myös pakettiautoja sekä neljätoista alueen sähkökaappia yhteistyössä Helen Sähköverkko Oy:n kanssa.

Tanssi- ja sirkusohjelma vetivät hyvin yleisöä Pop & Jazz -konservatorion Jamipajaan. Festivaalin ohjelmassa nähtiin myös osuvia kannanottoja, kun esimerkiksi performanssiryhmä Pasidanssin ja Helsingin Gayteatterin esitys Menkkahaukka kritisoi muodin nopeatempoisuutta ja kertakäyttökulutusta.

Festivaali veti paikalle jälleen runsaasti kirpputorimyyjiä ja pop up -ravintoloita. Juuri festivaalia edeltävänä päivänä uuden sinkun julkaissut hip hop -yhtye Yhdentekevää veti energisen keikan ja sai yleisönkin jammailemaan mukana.

Lasten oma Minikatufestivaali − huikea menestys

Erityisesti perheelliset kävijät haluttiin huomioida tänä vuonna. Lastenohjelmaa laajennettiin yhteistyössä Lundian kanssa, ja lapset saivatkin alueelle oman Minikatufestivaalinsa. Minikatufestivaalilla oli lapsille monenlaista ihmeteltävää ja osallistavaa tekemistä.

Lapset pääsivät esimerkiksi istuttamaan oman lohikäärmeen, leikkimään perinneleikkejä, kokeilemaan katumaalaamista SirkusRakkausPumPumin johdolla ja kuuntelemaan The Bätmäns -lastenorkesterin musisointia. Moni perhe kertoi tulleensa vain pyörähtämään lasten alueella, mutta jääneensä puuhaamaan pidemmäksi aikaa.

Katutaidekierroksella keskusteltiin päättäjien ja katutaiteilijoiden välillä

Arabian Katufestivaalin ja Helsinki Capital Partnersin järjestämä katutaidekierros yhdisti katutaiteen, katutaiteilijat ja Helsingin kaupungin kaupunkikuvasta vastaavat toimijat yhden iltapäivän ajaksi.

Kierros tutustutti kaupungin päättäjiä helsinkiläiseen katutaiteeseen. Kierroksen tarkoituksena oli tuoda katutaiteilijoiden näkökulmaa tutuksi päättäville tahoille ja nostattaa keskustelua esimerkiksi siitä, millainen rooli katutaiteella kaupunkikuvassa on ja millainen se tulevaisuudessa voisi olla.

katutaidekierros
Kuva: Katutaidekierros päättäjille, Jussi TwoSevenin Bubo Bubo -teos, Itä-Pasila.

Katutaidekierroksella ihasteltiin muun muassa Jussi TwoSevenin -teosta Itä-Pasilassa, Igor Multin teosta Roihupellossa ja Jukka Hakasen viime vuoden Arabian Katufestivaalilta tuttua muraalia Arabianrannassa. Sekä taiteilijat että kaupungin päättäjät olivat samaa mieltä. Eteenpäin on menty, mutta paljon on vielä tehtävää.

Päättäjät kiittelivät katutaiteen puolesta työskentelevien yhdistysten työtä. Yhdistykset tekevät arvokasta työtä kokoamalla taiteilijoita yhteen, määrittelemällä taidetta ja haastamalla nykyistä taidekulttuurikenttää.

Näkemisiin jälleen toukokuussa 2017

Arabian Katufestivaali lupaa jatkaa työtään avoimemman kaupunkikulttuurin puolesta. Festivaali kiittää kävijöitä ja tekijöitä ihanasta tunnelmasta!

Suomen suurin katutaide- ja kierrätystapahtuma Arabian Katufestivaali juhlii 10-vuotisjuhlaansa toukokuussa 2017.

#akf2017 #arabiankatufestivaali
www.arabiankatufestivaali.fi

Pressikuvia Flickr-tilillä täällä.

Lisätietoja: www.artova.fi/medialle
vastaava tuottaja, Siiri Krouvila
arabian.katufestivaali@gmail.com
p. 040 580 7616