Arabia135-tehdaskorttelin uudistaminen jatkuu – ideakilpailun finalistit valittu

565
Arabia135 ideakilpailun finalistit

 

Arabia135-tehdaskorttelin uudistamiseksi järjestettiin keväällä arkkitehtuurikilpailu, ja sen finalistit ovat Arabiazza, Frank, La Dolce Vita ja Kilta. Varma kutsui Arabiankadun ja Muotoilijankadun välissä Hämeentien varressa sijaitsevan korttelin kehittämiseen yhdeksän arkkitehtitoimistoa. Hanke on Helsingin suurin valmiiseen kortteliin tuleva uudistushanke.    

Asiantuntijatuomaristo valitsi ehdotusten joukosta neljä kilpailutyötä ideakilpailun viimeiseen vaiheeseen. Arkkitehtuurikilpailun lopputulos julkistetaan ensi lokakuussa.

Tavoitteena yhteisöllinen ja aktiivinen Arabia

Kilpailun tavoitteena on Arabia135-korttelin kehittäminen eläväksi kaupunkiympäristöksi kaupunkikuvallisesti hallitulla ja taloudellisesti kannattavalla tavalla. Kaupunginosan keskeisen korttelin identiteettiä uudistetaan ja vahvistetaan ja korttelin toimivuutta parannetaan rakentamalla uusia korttelin sisäisiä kulkuväyliä.

Asiantuntijatuomaristo painottaa kilpailun jatkokehitysohjeissa, että tehdaskortteli toimii porttina koko alueelle. Turistit ja muut vierailijat saapuvat alueelle usein tehdaskortteliin ja jatkavat sieltä eteenpäin Arabian alueen muihin osiin. Tätä piirrettä tulisi hyödyntää sekä liiketoiminnan että yhteisöllisyyden tukemiseksi. Sitä palvelevat korttelin huolellinen kytkeminen ympäristöön ja yhteydet kohti rantaa, Annalan kartanoa, luonnonsuojelualueita ja muita alueen vetovoimaisia kohteita. Korttelissa voisi olla infopiste luontoalueista, alueen taideteoksista, taidenäyttelyistä ja kotikaupunkipoluista. 

Jatkosuunnittelussa musiikille tulisi osoittaa esitysmahdollisuuksia myös muualle korttelin sisä- ja/tai ulkotiloihin. Samoin tulisi voida hyödyntää Metropolian osaamista ja tuotoksia näyttelyelementteinä kampusaluetta laajemmin.

Korttelin todennäköisimpiä kaupallisia toimintoja ovat nykyisen design-myymäläkeskittymän vahvistamisen lisäksi alueen nykyisille ja uusille asukkaille tarjottavat täydentävät lähipalvelut.

Tuomariston mukaan kaupallisen potentiaalin perusta on monipuolisten toimintojen muodostama yhtenäinen kokonaisuus ja eri toimintojen ja moninaisten käyttäjien välinen aktiivinen vuorovaikutus. Ensiarvoisen tärkeää on kaupallisten toimintojen näkyvyys ja tiivis sijainti luonnollisten asiakasvirtojen varrella keskeisellä paikalla.

Uudet urbaanin yhteisöllisyyden mallit ja uudenlaiset eri toimijoita yhdistävät konseptit ovat suositeltava osa tehdaskorttelin kokonaisuutta.

Alueen asukkaat kutsuttiin osallistumaan

Asukkaat pääsivät toukokuussa kommentoimaan arkkitehtuurikilpailun ensimmäisen vaiheen kilpailutöitä ja äänestämään suosikkiaan. Yleisön suosikit ovat finalistien joukossa. Asukkaiden kommentit ja kulttuuri- ja kaupunginosayhdistys Artovan ajatukset korttelin kehittämiseksi koottiin kilpailutuomariston ja Arabia135-korttelin kehittäjien käyttöön.

Asukkaiden unelmia ja odotuksia kerättiin tehdaskorttelin uudistamisen tueksi toukokuun aikana. Yhteistyö Artovan ja asukkaiden kanssa jatkuu kehittämisen edetessä.

Arabian tehdaskorttelin uudistamisesta ja arkkitehtuurikilpailun toiseen vaiheeseen valituista ehdotuksista löytyy lisätietoa Arabia135.fi -sivustolta: www.arabia135.fi