Arabia on yli 4000:n opiskelijan kaupunginosa

847
IMG 5550

Aino Haarala, Kirsi Ranta ja Salla Ryynänen ovat Metropolia amk:n syksyn uusia opiskelijoita

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, tuttavallisemmin Taik, yhdistetään usein Arabiaan. Taikin lisäksi Arabiassa toimii kaksi muutakin korkeakoulua sekä kolme ammatillista oppilaitosta. Metropolia ammattikorkeakoulu, Stadin ammattiopisto ja Pop & Jazz Konservatorio ovat keskittyneet kulttuuri- ja taidealoille. Arcada ammattikorkeakoulussa sekä Yrkesinstitutet Prakticumissa koulutetaan luovien alojen osaajien lisäksi myös esimerkiksi insinöörejä, sosionomeja, sähköasentajia ja kosmetologeja.

Kaikissa kouluissa opiskelijoita on yhteensä yli 4000. Paikalla piipahtavien opiskelijoiden lisäksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasilla on satoja asuntoja Arabiassa, joita asuttavat myös muiden korkeakoulujen opiskelijat.

Metropolian tuoreet opiskelijat

Aino Haarala, Salla Ryynänen ja Kirsi Ranta ovat vasta aloittaneita Metropolia amk:n opiskelijoita. He valmistuvat neljän vuoden kuluttua kulttuurituottajiksi. Tässä vaiheessa opintoja on takana yksi päivä, mutta koulu saa jo tässä vaiheessa kaikilta suitsutusta niin hyvän luokan, mahtavan fiiliksen kuin ammattitaitoisten lehtorien osalta. Salla tiviistää kolmikon tunnelmia: ”Esittäytymässä käyneiden lehtorien työhistoriat ovat aidosti vakuuttavia. Jo tässä vaiheessa on käynyt ilmi, että myös luokkakavereilta löytyy laajaa eri kulttuurialojen osaamista, josta voi imeä tietoa itselleen.”

Syksyn uusia opiskelijoita yhdistävät samantyyppiset kulttuuriorientoituneet taustat. Aino on taideharrastuneisuuden lisäksi jo ehtinyt valmistua media-assistentiksi ja kerätä työkokemusta oman firman kautta sekä elokuvateatterin työntekijänä. Kirsi on viihtynyt lapsesta saakka viuluharrastuksen, kuvataiteen ja kulttuurimenojen parissa. Salla on myös harrastanut pienestä saakka kuvataiteita sekä käynyt soittotunneilla. Hän harkitsi myös taito- ja taideaineiden opettajaksi ryhtymistä, mutta on helpottunut, että löysi kulttuurituottajaopinnot. Kaikki kertovat myös yhtäläisen tarinan siitä, että he haluavat tosissaan vaikuttaa niin sanotusti lavan takana. Taiteilijuus ei tunnu omalta jutulta.

Artova Film Festival yhdisti

AFF2013 logo smallerAino Haarala lähti viime syksynä mukaan Artova Film Festivalin toteuttamiseen. Aino
tuli AFFiin katsojan roolissa, mutta myöhästyi kaverinsa kanssa näytöksestä. Aino jäi kuluvan näytöksen ajaksi hengailemaan Rakkautta ja Anarkiaa -festarin ständille, jossa notkui myös yksi AFFin tuottajista. Aino sai yllättyä, kun tuottaja kysyi häntä suoraan mukaan AFFin tuotantoon. Vierailu festaritoimistolla Kääntöpaikan tiloissa jätti tunteen mukavasta ja rennosta paikasta. Keväällä Aino suoritti AFFissa työharjoittelunsa sekä teki sen pohjalta myös lopputyönsä silloiseen opiskelupaikkaansa. Lopulta Aino päätyi AFFin 2013 avajaisklubin tuottajaksi.

Jo ennen Metropolian opintoja Aino, Kirsi ja Salla ovat opiskelleet yhdessä HEO Kansanopiston tapahtumatuotannon opintolinjalla. Kirsi ja Salla kuulivat AFFin avoimesta tuotantotiimistä Ainolta ja päättivät myös lähteä mukaan AFF-tapaamiseen. Tuotannossa mukana oleminen on ollut kaikille mieluisaa. Festaria tehdään hyvässä hengessä ja tuotantoporukka on helposti lähestyttävissä. Kirsi ja Salla tuottavat festareille oheisohjelman, mm leffakirppiksen sekä lastenohjelmaa. Kaikki kokevat olevansa osa tuotantotiimiä.

Artova Film Festivalin pääjärjestäjänä toimii kaupunginosayhdistys Artova. Aino, Kirsi ja Salla eivät alkuun kokeneet tai edes tienneet tulevansa AFFin myötä mukaan kaupunginosatoimintaan. Vasta myöhemmin heille selvisi, että yhdistys on myös muun muassa Arabian Katufestivaalin sekä elokuvakerho Artova Kinon takana. Naisilla ei vielä ollut kosketuspintaa Arabiaan, joten jälkijunassa tullut tieto myös hämmensi heitä. Pian kuitenkin selvisi, että tapahtumia järjestämässä on ihmisiä joka puolelta, eikä heidänkään tarvitse olla esimerkiksi alueen asukkaita. Toiminta on aidosti kaikille avointa.

Yhteistyö on itsestäänselvyys

Aino, Kirsi ja Salla ovat tietoisia siitä, että Arabiassa on useita eri oppilaitoksia. Kaikki sanovat yhteen ääneen, että yhteistyö muiden koulujen opiskelijoiden kanssa kiinnostaa. Ainon tulevaisuuden haaveissa on tuottaa teatteria sekä tehdä tapahtumamarkkinointia. Kirsi toivoo tulevaisuudelta töitä tanssituotantojen sekä valokuvaan liittyvien näyttelyiden parista. Kirsi avaa myös keskustelun yrittäjyydestä, joka kiinnostaa kaikkia. Salla näkee itsensä monikulttuuristen ja -taiteellisten projektien parissa ja kertoo haluavansa tehdä jotain uutta ja hämmentävää. Aino on jo suunnitellut ottavansa opintoihinsa kursseja myös Arcadasta. ”Koulu on turvallinen ympäristö kokeilla kaikkea uutta”, Salla kiteyttää.

Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

 • Arkkitehtuurin laitos, Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos, Median laitos, Muotoilun laitos, Taiteen laitos
 • Tutkintonimikkeitä: arkkitehti, maisema-arkkitehti, taiteen kandidaatti, taiteen maisteri
 • Opiskelijoita yhteensä 2779 (2012)
 • Mitä tarjottavaa asukkaille?
  Näyttelytoimintaa, opiskelijoiden myyjäisiä, kirjasto

Arcada ammattikorkeakoulu

 • Koulutusohjelmat: Energia ja materiaalitekniikka, Talous, informaatioteknologia ja media, Terveys ja hyvinvointi
 • Tutkintonimikkeitä: insinööri, medianomi, kulttuurituottaja, tradenomi, restonomi, ensihoitaja, fysioterapeutti, liikunnanohjaaja, sosionomi, toimintaterapeutti
 • Opiskelijoita yhteensä n. 2700
 • Mitä tarjottavaa asukkaille?
  Opiskelijakunta ASKin Cor-huset, jossa mm kahvila. Arcadan tiloissa torstaisin maksuton Artova Kino -elokuvakerho, jonka pääjärjestäjänä alueen kaupunginosayhdistys Artova.

Metropolia ammattikorkeakoulu

 • Koulutuohjelmat: Kulttuurituotanto, pop/jazz-musiikki, elokuva ja tv, esittävä taide, viestintä
 • Tutkintonimikkeitä: musiikkipedagogi, muusikko, kulttuurituottaja, kulttuurituottaja (ylempi AMK), medianomi, medianomi (ylempi AMK) ja  teatteri-ilmaisun ohjaaja
 • Opiskelijoita Hämeentien ja Arabiankadun toimipisteissä yhteensä yli 900, jatkossa opiskelijamäärä tulee kasvamaan. Lisätietoja.
 • Mitä tarjottavaa asukkaille?
  Metropolia-teatteri, konsertteja, avoimia luentoja, näyttelyitä, seminaareja, musiikin harjoitusoppilastoimintaa, esiintyjävälitystä. Tarkempia tietoja kulttuurikalenterista ja Metropolian ajankohtaista -sivuilla.

Pop & Jazz Konservatorio

 • Koulutusohjelma: Musiikkialan perustutkinto
 • Tutkintonimikkeitä: Muusikko, musiikkiteknologi, aikuisten näyttötutkinto
 • Konsertteja, musiikkia tilaisuuksiin, kirjasto

Stadin ammattiopisto

 • Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto
 • Tutkintonimikkeitä: media-assistentti, valokuvaajan ammattitutkinto
 • Opiskelijoita yhteensä 265
 • Mitä tarjottavaa asukkaille?
  Koulussa toimii ikkunagalleria, josta voi varata näyttelytilaa. Ripustus ja kutsut omakustanteisesti. Koulu tekee myös ulkopuolisten kanssa paljon AV-alan tuotantoja.

Yrkesinstitutet Prakticum

 • Tekniikka, hotelli, ravintola ja matkailu, kaudenhoito, sosiaali- ja terveydenhuolto, yritystoiminta ja viestintä
 • Tutkintonimikkeitä mm. sähköasentaja, ravintolakokko, kampaaja, lähihoitaja, kosmetologi, merkonomi, media-assistentti
 • Opiskelijoita yhteensä noin 1000
 • Mitä tarjottavaa asukkaille?
  Opiskelijoiden pyörittämät PrakticHair parturi-kampaamo, PrakticBeauty kauneushoitola, Restaurang Prakticum, Fixus Teknikbutiken, josta ostettavissa mm. auton vara-osia ja sähkötarvikkeita sekä varattavissa autoille huoltoaikoja.

Artova Film Festival 6.-7.9.2013 Arabiassa, Jan Magnus Janssonin aukio 1, Helsinki 56.

Teksti ja kuva Saara Vanhala