Annalan huvilan ja sitä ympäröivän puutarhan rakennutti kauppaneuvos G.O Wasenius 1830-luvulla. Huvila sai nimen Villa Anneberg, omistajan vaimon ja korkean kallioisen sijaintinsa mukaan. Villa Annebergin perustamisen muistokivi näkyy vistan, eli suoran näkymän päässä puiston reunassa. Vuonna 1939 huvila-alue puutarhoineen ja peltomaineen siirtyi kaupungille, jonka jälkeen sen maille rakennettiin kerrostaloja ja rakennukset olivat sekalaisessa käytössä. 1990-luvun lopusta lähtien Hyötykasviyhdistys on vastannut Annalan puutarhan alueesta, muu osa on julkista puistoa.
Reitti Annalan kalliolta kohti Annalaa kulkee läpi vanhan tammimetsän, joka tunnelmaltaan ja maisemaltaan muistuttaa Turun Ruissalon tammistoa. Koivukujan risteyksessä näkyy oikealla näkymän päässä Villa Annebergin perustamisen muistokivi. Yläpinnaltaan tasaisessa kivessä on teksti ”Anneberg anlagdt af Otto och Anna Wasenius 1826”. Vasemmalla näkyy Annalan huvila-alueen valkoinen päärakennus, Villa Anneberg, joka on rakennettu pääosin 1832. Vuonna 1826 kauppaneuvos Gustaf Otto Wasenius (1789-1852) vuokrasi huutokaupassa Vanhastakaupungista ns. kalastaja Jernmarkin torpan alueen, joka myöhemmin, erityisesti 1830-luvulla, laajennettuna sai nimen Villa Anneberg eli Annala hänen ensimmäisen puolisonsa Anna Charlotta Meisnerin (1805-37) ja korkealla kalliolla olevan sijainnin mukaan.
G.O. Wasenius oli aikansa monialayrittäjä: tupakkatehtailija, Vanhankaupungin myllyn pääosakas, kirja- ja kivipainon omistaja, kirjakauppias, Helsingfors Tidningar-lehden julkaisija, kaupunginvanhimpain puhemies ja merkittävä kunnalliselämän vaikuttaja. Hän rakennutti alueelle kesähuvilan ja innokkaana puutarhaharrastajana loi huvilan ympärille laajat puutarhat, viljelykset ja jalopuuvaltaisen puiston aikansa puutarhaihanteiden mukaan. Annalanmäen pohjoisrinteellä oli viljelyksiä ja itärinteellä oli muotopuutarha hyötykasvitarhoineen päärakennuksen keskiakselille sovitettuna sommitelmana. Muotopuutarhaa täydensi päärakennuksen länsipuolella tammivaltainen maisemapuisto. Uusia eksoottisia lajeja kuten persialaisia melooneja, turkkilaisia papuja, pomeranssipuita ja amerikkalaista kevätruista kokeiltiin mm. talvipuutarhassa, orangeriassa. Annala on Suomen varhaisimpia kesähuviloita. Helsinkiläisistä huviloista se on vanhin ja sen puisto Helsingin toiseksi vanhin. Vanhempaa perua on ainoastaan Kaisaniemi.
Annebergin huvila-alue oli G.O. Waseniuksen perillisillä vähitellen pienentyvänä aina vuoteen 1939, jolloin se siirtyi kaupungin haltuun. Päärakennuksessa oli vuosina 1940-42 Mannerheimin lastensuojeluliiton äiti- ja lapsikoti karjalaisille siirtolaisille ja sen jälkeen se on ollut vuokrattuna asunnoiksi. Muut asuin- ja talousrakennukset sekä pellot vuokrattiin 1940 yksityishenkilölle kauppapuutarhatoimintaa varten. Vuokraajan luovuttua vuonna 1958 vuokraoikeudestaan talousrakennukset otettiin kaupungin käyttöön työhuone- ja varastotiloiksi yli 30 vuodeksi. Asuinhuoneistot menivät kaupungin vuokra-asuinnoiksi. Pellot otettiin kaupungin hoitoon. Ne olivat Toukolan Sosiaalidemokraattiselle yhdistykselle viljelyspalstoiksi vuokrattuna vuodesta 1978 lähtien. 1980-luvun lopulta lähtien ne oli kaupungin siirtolapuutarhatoimiston ja vuodesta 1994 Toukola-Vanhakaupunki -yhdistyksen hoidossa. Annalan viljelyspalstat kunnostettiin vuoden 1997 arkeologisten kaivausten jälkeen Hyötykasviyhdistyksen käyttöön. Muotopuutarha, maisemapuisto, orangeria ja entinen asuin- ja karjarakennuksen itäpää kunnostettiin tai rakennettiin kokonaan uudelleen vuosina 1999-2001. Annalan muita rakennuksia on korjattu 1990-luvulla. www.arabianranta.fi , www.hel.fi
Annalan rinteessä omenapuiden alla kukkii toukokuun loppupuolella Helsingissä hyvin harvinainen villiintynyt narsissiniitty, joka onnistuttiin säilyttämään kun omenapuut istutettiin 2000-luvulla. Valkoiset runoilijannarsissit ovat ikivanhaa kantaa, jota on istutettu koristekasviksi jo 1600-luvulla. Vanhan narsissiniityn viereen on istutettu parin viime vuoden aikana myös sekoitus erilaisia historiallisia kelta- ja valkokukkaisia narsisseja. Narsissiniitty on näkyvissä vain kukinnan ajan – sitä kannattaa tulla katsomaan toukokuun jälkipuoliskolla. Kukinnan jälkeen alue palautuu niityksi ja narsissien nopeasti lakastuvat lehdet jäävät heinien sekaan.
Vasemmalla ja oikealla näkyvät 1940-luvun kivitalot on rakennettu toisen maailman jälkeen asuntopulan aikana. Sosiaalinen asuntotuotanto (SATO) rakennutti talot kaupungilta vuokratulle, Annalan huvilasta erotetulle, maalle vuosina 1946-48. Arkkitehtinä toimi Ole Gripenberg. www.arabianranta.fi