Tapio Wirkkalan puisto

1003
6

Tapio Wirkkalan puistosta, joka valmistui vuonna 2012  osana Helsinki World Design Capitol -hanketta, odotettiin yhtä alueen merkittävimmistä taideteoksista. Puiston on suunnitellut amerikkalainen Robert Wilson. Puisto koostuu yhdeksästä pensasaitojen rajaamasta huonemaisesta tilasta, joiden sisällä on erilaisia kotiin liittyviä taide-elementtejä ja teemoja yhdessäololle. Valitettavasti taideteokset ovat kärsineet ajan saatossa – yksi pieni symbolinen ovi on hävinnyt, takkapuista on kadonnut osa ja takka on vaihdettu kertaalleen. Taideteoksia huoltaa Helsingin kaupunginmuseo – kannattaa ottaa sinne heti yhteyttä jos huomaa teoksen osien rikkoutuneen! Valaistus on osa teosta ja sen häiriöistä kannattaa myös ilmoittaa. Pidetään huolta erityisestä maamerkistä!

 

wirkkalaTapio Wirkkalan puisto on yksi Arabianrannan merkittävimmistä taideteoksista. Sen on suunnitellut maailmankuulu Robert Wilson

Tapio Wirkkalan puisto koostuu yhdeksästä pensasaitojen muodostamasta huonemaisesta tilasta, joiden sisällä on erilaisia elementtejä: erimuotoisia ja -kokoisia kiviä, penkkejä, portteja sekä hevosia. ”Huoneiden” lattiamateriaaleja ovat rantasora, puu sekä alhaaltapäin valaistu, vettä symboloiva lasitiili. Valaistuksella on puistossa erityisen tärkeä rooli.

 

Tässä ei rakenneta uutta taloa vaan Tapio Wirkkalan puistoa ”huoneineen”. Alempana Gunnel Nymanin katu ja kortteliravintola Olotila.

 
olotilaPuiston suunnittelija amerikkalainen Robert Wilson tunnetaan laajalti maailmalla yhtenä aikakautemme merkittävimmistä teatteri- ja oopperaohjaajista. Hän on myös tunnettu näytelmäkirjailija, koreografi, veistäjä sekä ääni-, video- että kuvataiteilija. Lisäksi hän on opiskellut arkkitehtuuria.
 
Matkalla Gunnel Nymanin katua kohti Tapio Wirkkalan puistoa kuljetaan suositun kortteliravintolan ”Olotilan” (Gunnel Nymaninkatu 5) ohi. Olotila on olutravintola, jonne voi poiketa koirankin kanssa. Sisätiloissa on kaksi Inka Jurvanteen maalausta. www.mk-yhtiot.fi

 
pilvikirsikkaGunnel Nymanin kadun nuoret katupuut ovat luonteenomaisia Arabianrannan kaduille: Helsingissä perinteisen lehmuksen lisäksi Arabianrannan kaduilla kasvaa paljon pilvikirsikoita (Prunus pennsylvanica) ja pylvästervaleppiä (Alnus glutinosa ’Sakari’). Molemmat ovat katupuina vielä melko uusia tulokkaita Helsingissä. Pilvikirsikka kukkii varhain toukokuussa valkoisin kukin. Pilvikirsikka ”kukkii” vuoden aikana vielä toisenkin kerran: se saa hehkuvan punaisen tai oranssin syysvärityksensä melko aikaisin syyskuussa. Pylvästervaleppää on viime vuosikymmeninä istutettu yhä enemmän Helsingin kapeneviin katutiloihin. Pylvästervaleppä on supisuomalainen erikoisuus, jota ei vielä juuri tunneta muissa maissa. Se on Kotkasta löytynyt tervalepän kapeakasvuinen muoto, joka on otettu taimituotantoon. Se on löytäjänsä, professori Sakari Saarnijoen mukaan nimetty ’Sakariksi’.
 
pylvastervaleppaReitti jatkuu Tapio Wirkkalan puiston kohdalta talojen välisiä portaita pitkin seuraavalle yhteispihalle (nro 2). Porttikäytävän seinästä löytyy Kirsi Kivivirran taideteos Seinät puhuvat seinät, jossa punasavitiiliin on painettu eri-ikäisten ihmisten tekstejä polkupyöräilystä.

 

 

 

 

 

Ylempänä kukkivia pilvikirsikoita (Prunus pennsylvanica). Vieressä Arabianrannalle luonteenomainen katupuu, kapeakasvuinen pylvästervaleppä (Alnus glutinosa ’Sakari’).

 

 

 

 

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste