Yhteispiha 3

1050
5

Arabianrannassa taloyhtiöillä ei ole omia, aidattuja alueita, vaan korttelit muodostavat yhteispihat. Jokaiselle pihalle kuuluu oma taidehanke. Yhteispiha 3 sijaitsee Gunnel Nymanin kadun ja Kaj Franckin kadun välissä. Pihan taideteoksia ovat taiteilija Elina Aallon Arabian matto ja porttikäytävässä oleva Anne Siirtolan Arjen palasia.

 

 

Arabianrannan kaavoitusvaiheessa saatiin idea taloyhtiöiden yhteispihoista. Taloyhtiöillä ei ole aidattuja alueita vaan koko korttelille on rakennettu yhteinen piha.

Yhden pihapiirin ympärillä voi olla yhtä hyvin vuokrataloja kuin kovan rahan asuntojakin. Yhteispihalta toiselle on myös avoin kulkuyhteys. Yhteispihat ovat kaikkien arabianrantalaisten yhdessä omistamia ja yhteiseen käyttöön suunniteltuja.

Pihojen nimitykset menevät numerojärjestyksessä, Yhteispiha 1, 2 jne. Pihat 9-13 on nimetty Heijastuksen pihaksi, Aistien pihaksi, Kasvun pihaksi, Liikkeen pihaksi ja Hiljentymisen pihaksi, ja ne tulevat olemaan valmiita vuoteen 2012 mennessä. Näitä pihoja tulee yhdistämään 2012 valmistuva Taidepolku. Kullekin pihalle kuuluu myös oma taidehanke, joita koordinoi Arabianrannan taiteellinen koordinaattori Tuula Isohanni Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta (ent. Taideteollinen korkeakoulu).

Asuinkortteleiden piha-alueet on erotettu omiksi yhteispiha- eli AH-tonteiksi (asumista palveleva yhteiskäyttöinen korttelialue). Arabian Palvelu Oy:n tehtäviin kuuluu omistaa, rakennuttaa, ylläpitää ja huoltaa toimialueensa yhteispihat.

arjen palasiaArabianrannan alueen erityispiirteenä on taiteellisen elementin huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa. Kaupunki velvoittaa rakennuttajat käyttämään taiteeseen 1 – 2 % jokaisen tontin rakennuskustannuksista. Tämä periaate on ulotettu koskemaan myös yhteispihojen sekä katu- ja viheralueiden rakentamista. Arabianrannan pohjoisosassa taide on sijoittunut pääasiassa rakennuksiin, joko niiden julkisivuihin tai sisätiloihin. Alueen eteläosassa Toukorannassa taide sijoitetaan yhteispihoille. www.arabianranta.fi

Yhteispiha 3:n asukkaiden iloksi pihan yhteyteen on sijoitettu kaksi teosta: Arabian matto pihalla sekä Arjen palaset Gunnel Nymaninkatu 4 ja 8 välisessä porttikäytävässä.

Kuvassa yksityiskohta Arjen palaset -teoksesta.

 

 

Arabian matto

mattoGunnel Nymanin ja Kaj Franckin kadun välistä Yhteispiha 3:sta löytyy sisustusarkkitehti Elina Aallon suunnittelema Arabian matto -teos. Kyseessä on 11×6 metrin kokoinen, pienistä keramiikkakaakeleista toteutettu abstrakti ns. pikselikuva, joka ylhäältä käsin katsottuna muistuttaa itämaista mattoa. Elina Aallon mukaan teos sai alkunsa jo vuonna 2003, jolloin hänen miehensä Klaus Aalto suunnitteli Ruoholahteen ympäristötaideteoksen, joka koostui ulkotilan seiniin maalatuista tapettikuvioista. Elina ehdotti silloin miehelleen teoksen laajentamista lattiapintaan suuren maton avulla, mutta toteutti lopulta idean itse muutaman vuoden päästä Arabianrannassa. Teokselle myönnettiin vuoden ympäristötaidekohde-palkinto vuonna 2007. www.sisustakotia.fi

Vinkki: aidon itämaisen maton tapaan Arabian matosta voi etsiä kuviovirheitä – löydätkö ne?

 

 

 

Arabian matto sijaitsee rannan tuntumassa yhteispihan alaosassa.

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste