Hirsipuunkallio

1687
22

Arabianrannan ensimmäinen taideprojekti on Hirsipuukallion pinnassa olevat 82 pronssista lintuveistosta, joista voi bongata alueen eri linnut ja niiden latinankielisen nimen (Jukka Vikberg: Lintuparatiisi, 2002). Paikan nimi tulee siitä, että tänne (silloisen kaupungin eteläpuolelle) pystytettiin vuonna 1550 mestauspaikka. Helsinki oli silloin pieni kaupunki eikä täällä ollut omaa pyöveliä, vaan mestaajat vierailivat tarpeen vaatiessa Turusta ja Hämeenlinnasta. Rangaistuksia täällä saivat varkaat ja murhaajat, mutta myös vallan vaihtuessa väärää puoluetta edustavat virkamiehet. Nykyisin Hirsipuunkallion huipulla halutaan suojella ihmisiä ja jyrkänne on aidattu kaupungin seppien käsityönä tekemällä aidalla.

 

Lintuparatiisi

linnut-teos hirsipuunkalliolla

Lintuparatiisi–nimi on lainattu Leo Lehtosen alueen linnuista julkaisemasta kirjasta. Ensimmäisten Suomessa kirjattujen lintuhavaintojen tekijä oli jo 1832 Magnus von Wright, joka yhdessä veljiensä kanssa loi kansallisaarteeksi muodostuneen lintukuvaston.

Teokseen kuuluu 82 alumiinipronssiin valettua pikkulintua, jotka on kiinnitetty Hirsipuunkallion kallioleikkaukseen vapaamuotoiseksi parveksi. Linnut ovat jotakuinkin samankokoisia, n. 10-12 cm, mutta ovat tunnistettavissa erillisiksi Vanhankaupunginlahdella pesiviksi lajeiksi. Jokaiseen on lisäksi kaiverrettu linnun latinankielisen nimen lyhenne. Tällä hetkellä Viikin alueella pesii vuosittain 82 eri lintulajia, joiden joukossa on monia harvinaisuuksia. Taiteilija Jukka Vikberg on halunnut teoksella kiinnittää huomiota Viikin linnustoon sekä sen tutkimiseksi tehtyyn tieteellisesti merkittävään työhön.

Jukka Vikbergin Lintuparatiisi-teos paljastettiin Arabiankadun vihkiäisissä Helsinki-päivänä 12.6.2002. Uuden kadun jalkakäytävä kulkee teoksen vieressä niin, että linnut ovat jalankulkijoiden katseltavissa lähietäisyydeltä.

Lintuparatiisin linnut tervehtivät raitiovaunupysäkillä odottavia. Linnut valaistaan pimeään aikaan alhaaltapäin.

 

 

Hirsipuunkallio

lauri saarisen aitaVuonna 1550 Helsingin kaupungin eteläpuolelle pystytettiin hirsipuu, ja tämän paikan nimi on edelleen Hirsipuunkallio.

Vuonna 1599, kun Kaarle IX kaappasi vallan Sigismund III:lta, hän mestautti suuren osan Sigismund III:n aatelistosta. Helsingin Hirsipuunkalliolla joutui köyden jatkoksi yhdeksän Sigismundin käskyläistä mm. Helsingin maavouti, kaupunginkirjuri ja tullivirkailija.

Kalliolla mestattuja rosvoja oli mm. ”sarjavaras” kutoja-Yrjö vuonna 1625. Hänen ensimmäinen rikoksensa oli Eerik Henrikinpojan lesken hopioiden anastus. ”Paholaisen vaikutuksesta ja yllytyksestä” se oli tapahtunut, kun kutoja-Yrjön juodessa lesken luona paloviinaa tämä oli tarjonnut sitä useita kertoja juuri sen arkun yli, missä hän säilytti hopeitaan. Kaikki yksityiskohdat mieleensä painaneena Yrjö oli vähän myöhemmin tunkeutunut uudelleen lesken luo, avannut arkun koukkuraudalla ja ottanut sieltä lippaan. Lippaan hän oli ulkona aidan takana murtanut auki kirveellä ja ottanut siitä 4 kpl hopeaketjuja, yhden kultaisen sormuksen, 2 kpl hopeasormuksia, korallikivisen vyön, parin solkia ym. Lippaan, jonne oli jäänyt mm. hopeinen vyö, hän oli sitten vienyt takaisin paikoilleen. Tämän jälkeen Yrjö oli tehnyt useita röyhkeitä varkauksia sekä Porvoossa että Helsingissä.

Kutoja-Yrjö tunnusti kaikki tekonsa kuulustelussa ja oikeuden tuomio oli ankara. ”Varkauskaaren” 1. ja 3. luvun mukaan hänet tuomittiin kuolemaan ja tällä Hirsipuunkalliolla päättyivät tuon muinaisen helsinkiläisen suurvarkaan päivät.

Sami Aaltonen, Aavetaloja; Leo. A. Pesonen, Retkeilyllä Helsingin historiassa

Hirsipuunkallion aita on samalla taideteos, joka muistuttaa rantaruovikon pitkästä viivasta ja pajukon oksistosta. 

 

Alueellamme on tehty rikoksia myöhemminkin ainakin kirjallisuudessa:

Matti Yrjänä Joensuu, Harjunpää ja pyromaani; Tuula Mai Salmela, Syvyyden avaimet; Jarmo Somermäki, Rullatuolimurha (Sarjakuva)

 

 

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste