Kääntöpaikka

1698
20

Vanhan pankin tiloihin remontoitu Kulttuuri- ja asukastalo Kääntöpaikka aloitti toimintansa syksyllä 2009. Talo toimii asukkaiden kohtaamispaikkana ja monenlaisten harrastusryhmien ja tapahtumien tilana. Kääntöpaikan tiloja on mahdollista vuokrata myös juhla- ja kokouskäyttöön Arabian Asukastalot ry:ltä. Arabian palvelu Oy:n kanssa palvelusopimuksen tehneiden taloyhtiöiden asukkaat ovat oikeutettuja alennettuihin kurssimaksuihin ja tilavuokriin.

 

kaantopaikan ikkunaLisätietoja Kääntöpaikan kursseista ja toiminnasta löytyy osoitteesta:  www.kaantopaikka.fi

 

 

 

 

 

 

 

Lippakioski

lippakioski

Kääntöpaikan edessä näet keltaisen, vanhan lippakioskin, joita Helsingistä löytyy tänä päivänä vielä useampia.

Kaupunginarkkitehtinä vuosina 1924-1941 työskennelleellä arkkitehti Gunnar Taucherilla oli merkittävä rooli tyyppikioskien suunnittelussa. Ensimmäiset luonnokset kioskeista hän teki jo vuonna 1928. Helsingin yleisimmän kioskin – puurakenteisen lippakioskin – hän suunnitteli vuonna 1937. Uusi tyyppikioski oli suurempi kuin aiemmat versiot ja sen varusteisiin sisältyivät sähkö, vesijohto, viemäri ja boileri veden lämmitykseen. Näitä suunnitelmien mukaisia kioskeja rakennettiin 1940- ja 1950-luvulla useampi kappale. Tänä päivänä niitä on jäljellä 19, joista yksi on Arabian lippakioski. www.tieteessatapahtuu.fi

Kioski on ollut vuokrattuna viimeksi kesällä 2013 tai 2014. Arabian Asukastalot ry ja Artova ry on kysellyt lippakioskia yleishyödylliseen käyttöön, mutta kaupungilta ei oel saatu selkeää vastausta.

 

Kääntöpaikan edustalla on perihelsinkiläinen lippakioski.

 

Kutosen päättäri

kutosen paattari

Ympärillesi katsellessa arvaat varmasti, mistä Kääntöpaikka on saanut nimensä. Raitiolinja 6:n ”päättäri” sijaitsi aiemmin Intiankadun ja Hämeentien risteyksessä. Tänä päivänä sen paikalla sijaitsee Anu Tuomisen ympäristötaideteos Kutosen päättäri vuodelta 2006.

Päätepysäkin hallitsevat elementit, kiskokaari ja siihen liittyvä vaijerien kannatinpylväs, on säilytetty alkuperäisillä paikoillaan osana taideprojektia. Teos muistuttaa Arabian tehtailla työskennelleille ja alueen taideopiskelijoille työ- ja koulumatkoista. Kuvassa näkyvät raitiovaunun telit kertovat puolestaan tarinaa raitiolinjan historiasta. Aukion valaisevat Helsingin Energian käytöstä poistetut valaisimet. www.arts.aalto.fi

 

Ympäristötaideteos Kutosen päättäri on sijoitettu vanhoille ratikkakiskoille.

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste