Oljenkorsi

1297
18

Ravintola Oljenkorsi sijaitsee Intiankadulla vanhassa Elannon maitokaupassa. Englantilaistyyppinen tiilirakennus on valmistunut vuonna 1926. Katutasossa sijaitsi kauppa, yläkerroksessa myymälänhoitajien asuintilat ja kellarissa pesutilat. Maitokauppa toimi rakennuksessa aina 80-luvun loppuvuosiin asti, jonka jälkeen talossa on ollut yritystoimintaa. Nykyinen korttelikapakka on ollut paikalla jo yli 20 vuotta ja palvelee seitsemänä päivänä viikossa. Juoman ja pienen purtavan lisäksi tarjolla on kuukausittain elävää musiikkia ravintolan oman, paikallisista muusikoista koostuvan orkesterin voimin.

 

Raili Niemenkari kertoo Toukolasta:

Kun rakentaminen 1920- ja 1930-luvuilla saatiin valmiiksi, Toukolasta tuli elävä kaupunginosa. Oli oma poliisi ja neuvola, Elanto rakensi oman punaisen tiilitalonsa (nykyinen Oljenkorren rakennus). Oli apteekki, Viipurin leivän leipomo, kirjakauppa, joka tilasi kaikki kirjat niille, jotka olivat päässeet oppikouluun.Toukolalaisilla oli oma iso sauna, johon sai ostaa osakkeita. Myöhemmin siitä tuli Elgin sauna.
 
Intiankatu oli toukolalaisten kauppakatu. Oli maitokauppa Maanviljelijä, vihanneskauppoja, oli lyhyttavaraliikkeitä. Toukolasta sai kaikkea muuta paitsi kengät ja takit ja hamekankaat. Erityisesti haluan mainita Herkan lihakaupan. Siinä oli usein ovella jono, tehtaalla töissä olevat naiset kävivät myös hakemassa ruokaostoksensa raitiovaunua odottaessa. Herka oli oikea kauppias. Jos asiakas halusi porsaan pään tai tuoretta verta, niin varmasti sai seuraavaksi päiväksi.
 
Yritteliäisyys oli huipussaan. Talojen kellaritiloissa oli monenmoista verstasta. Mankeleita ja pesutupia. Lapsetkin osasivat käydä myymässä sireeneitä Arabian tehtaan portilla.

Oljenkorsi

oljenkorsiIntiankadulla, Elannon entisen maitokaupan tiloissa sijaitsee olutravintola Oljenkorsi. Vuonna 1926 rakennetussa englantilaistyyppisessä tiilitalossa on ravintolan lisäksi muutama asunto. Talon erikoista ulkomuotoa selittää se, että rakentamisen aikaan Elanto omisti tiilitehtaan, josta englantilainen tiilimestari otti rakennukseen käyttöön eri tiilistandardin kuin Suomessa tuohon aikaan oli tyypillisesti käytetty. Talon ulkopinta näyttää ikään kuin tiiviimmältä ja ohuemmalta kuin tyypillinen suomalainen saman aikakauden tiilirakennus. Rakennuksen matalampi lisäsiipi on rakennettu 1950-luvulla. Paikallista huhuista huolimatta rakennus sijaitsee kaupungin vuokratontilla, kuten muukin Toukola.
 

Olutravintola Oljenkorsi on entisessä Elannon maitokaupparakennuksessa.

Elannon aikaan katutasossa toimi myymälä, talon yläkerroksessa oli myymälänhoitajien asunnot ja kellarikerroksesta löytyivät pesutilat. Parhaimmillaan rakennuksessa on ollut neljä eri asuntoa. Maitokauppa toimi näissä tiloissa 80-luvulle asti, jonka jälkeen talossa on ollut erilaista yritystoimintaa. Ravintolatoiminta alkoi 1990-luvulla, alussa nimellä Grand Canyon ja noin 90-luvun puolivälistä alkaen Oljenkortena, joskin omistajat ovat sittemmin vaihtuneet. Ravintola on edelleen yksityisomistuksessa.
 
Olutravintola on auki viikon jokaisena päivänä ja tarjoaa lukuisten juomien lisäksi myös pientä purtavaa. Lisäksi paikallispubista löytyy biljardi, kolikko- ja lautapelejä ja televisiot. Tunnelmallisessa korttelikapassa toimii myös oma orkesteri Oljenkorsi Small Band. Yhtyeessä soittaa vaihteleva kokoonpano paikallisia muusikoita ja musiikin harrastajia, myös soitettava musiikki vaihtelee aina rytmimusiikista mainostunnareihin. Oljenkorsi Small Band esiintyy kuppilassa joka kuun viimeinen perjantai, juhlapyhät poislukien.
 
Lähde: haastattelu Oljenkorren ravintolapäällikkö JiiPee Hartikainen, 12.5.2012. 

 

Oljenkorrelta matka jatkuu Jaavantielle, jonka varrella on talojen tyyli vaihtelee. Matkalla näkyy syreenejä ja keltakukkaisia kultasateita. Huomaa myös tuoksuvakukkaiset jasmikkeet, joita löytyy ainakin Siamintiellä ja Damaskuksentiellä.

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste