Kauppakeskus Arabia

1312
15

Arabian kauppakeskus on saneerattu Kotisaarelta ja Ingmanilta tyhjiksi jääneisiin teollisuusrakennuksiin. Saneerauksessa vanhoja tiiliseiniä paikattiin uusilla tiilillä värieroista välittämättä, ja tehtaan punatiilinen piippu on maamerkki, joka toimii nykyään autohallin poistoilmakanavana. Kauppakeskuksessa on kaksi myymäläkerrosta ja parkkihalli. Kauppakeskuksesta löytyy kaksi päivittäistavarakauppaa, kahvila, ravintoloita, yleisö-WC:t, Alko, yms. Kauppakeskuksen edessä on ratikka- ja bussipysäkit. Kesäisin kauppakeskuksen pääsisäänkäynnin edessä sijaitsevalla aukiolla järjestettiin aiemmin kaupunkitanssikursseja.

 

kauppakeskusMaanviljelijöiden Maitokeskus, myöhemmin Kotisaari Oy, muutti 1960-luvulla Hämeentie 111:een, johon uudet toimitilat rakennettiin vaiheittain, valmistuen 1980. Kun saman vuoden lopulla Kotisaari Oy:n tilat kävivät ahtaiksi, ja Ingman Oy:llä oli sama ongelma Sipoossa, tehtaat yhdistyivät ja päättivät rakentaa Sipoon alueelle uuden jäätelötehtaan. Niin Hämeentien kiinteistö tyhjeni leipomorakennusta lukuun ottamatta. Leipomo siirtyi Fazerille, joka lopetti toiminnan kiinteistössä 1998. Kun Arabianrannat vanhat teollisuusrakennukset jäivät tyhjilleen 1990-luvun alussa, alettiin paikalle suunnitella kauppakeskusta.

Suunnittelun lähtökohtana on ollut vanhaa säilyttävä saneeraus. Rakennuskompleksin puna- ja lasitiilestä muuratut seinät jätettiin entiselleen ja niitä paikattiin uusilla tiilillä värieroista välittämättä. Tehtaan punatiilinen piippu hyödynnettiin tekemällä siitä autopaikoitushallin poistoilmakanava. Tehdasrakennusten välissä oleva piha-alue katettiin ja alueelle muodostui kaarevakattoinen aulatila, jolla yhdistettiin kaksi erillistä rakennusta. Aulaan tulee päivänvalo katon rajassa olevista ikkunoista. Katonrajan piippuhyllyllä on paljon viherkasveja, jotka voivat hyödyntää runsaan päivänvalon.

 

Vanhaan tehdaskiinteistöön rakennettu Kauppakeskus Arabia.

 

kauppakeskuksen piippuKauppakeskus aloitti toimintansa vuonna 2002, 40 liikkeen voimin. Se on kolmikerroksinen, ja sen alakerrassa on paikoitustilat 350 autolle. Päivittäistavaramyymälät ja erikoisliikkeet sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Toisella tasolla löytyy lisää erikoismyymälöitä sekä ravintoloita. Rakennuksen sisällä pääsee kätevästi liikkumaan hissillä tai liukukäytävällä kaikissa kerroksissa. Asiakas-WC:t sijaitsevat kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, kuten myös lasten leikkipaikka.

 

Kesäisin kauppakeskuksen pääsisäänkäynnin edessä sijaitsevalla aukiolla järjestettiin vielä 2012 kaupunkitanssikursseja. Kursseista vastaa yhden naisen yritys, Ohjelmapalvelu Mielihyvä. Maksutonta paritanssiopetusta järjestettiin pääkaupunkiseudulla kesäisin jo vuodesta 2000. Läpi kesän jatkuvilla tunneilla käytiin läpi useimmat vakiotanssit, mutta mukaan mahtui myös esimerkiksi rumba.

Arabiasta kulki vuoteen 2017 asti mm. bussit 68, 71, 71V, 74 keskustaan ja ne pysähtyivät suoraan kauppakeskuksen edessä. Linjamuutosten myötä jäljelle jäi vain bussilinja 71, joka kulkee keskustaan raitiovaunulinja 6 lisäksi. Raitiovaunulinja 8 kulkee nykyisin Jätkäsaareen asti.

 

Vanha tehtaanpiippu toimii nykyään parkkihallin poistoilmakanavana.

 

 

Anja Hämäläinen ja Voitto Niemelä, ”Arabia kauppakeskus”. Projektiuutiset – Rakennusalan ammattilehti, 3/2002.

www.kauppakeskusarabia.fi , www.mielihyva.com

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste